U sjeni rasprave o rušenju premijera Tihomira Oreškovića koja je trajala svega četiri i pol sata trajalo je prikupljanje glasova za samoraspuštanje Sabora, što bi značilo automatsko raspisivanje izbora čim o tome predsjednik Sabora obavijesti predsjednicu Republike. Izbori bi se održali najranije za 30, a najkasnije za 60 dana. Za samoraspuštanje Sabora, prema Ustavu, potrebna je apsolutna većina glasova zastupnika, odnosno, najmanje 76, javlja Forum.

Dok je trajala rasprava, iskristaliziralo se kako je za raspuštanje parlamenta prikupljeno najmanje 78 glasova. Prijedlog samoraspuštanja Sabora u proceduru su prvi uputili Hrvatski laburisti, nakon čega je potpise za to počeo prikupljati SDP, uz podršku preostalih članica nekadašnje koalicije Hrvatska raste.

83 zastupnika i zastupnice za raspuštanje parlamenta i raspisivanje prijevremenih izbora

SDP, uz svojih 56 i 3 IDS-ova glasa, na svojoj strani ima još i dva glasa HDSSB-a, dva HRID-ova, glas Ivana Sinčića iz Živog zida, nezavisnog Stipe Petrine te nezavisne Gordane Rusak (koja je inače u kvoti vladajućih), s tim da oni svoje glasove zasebno urudžbiraju.

Ukupno je riječ o 66 glasova, a u računicu ulazi i 12 potpisa koje su kuvertirali zastupnici Mosta i najavili da će ih aktivirati ako Sabor razriješi premijera, što iznosi 78 glasova. U SDP-u tvrde da će im se potpisima pridružiti i pet zastupnika manjina koji nisu dio vladajuće većine, iako se oni još o tome nisu decidirano javno izjasnili, a bude li njihov odgovor pozitivan, bit će to 83 zastupnika koji će zatražiti raspuštanje parlamenta i raspisivanje prijevremenih izbora.

U četvrtak je, nakon samo četiri i pol sata rasprave u Saboru o opozivu predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tihomira Oreškovića, za njegov odlazak iz Banskih dvora glasalo je 125 zastupnika, 15 je bilo protiv, a dva su glasa bila suzdržana. Ovakav je ishod glasanja već danima bio očekivan i izvjestan tako da nije bilo iznenađenja.

Izglasavanjem opoziva premijera, srušena je i kompletna Vlada koja će do izbora nove biti u tehničkom mandatu.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.