Komentirajući ginekološki kongres pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog klera, dr.sc. Gorjana Gjurić, docentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu za crol.hr. kaže kako je i to dio opsežne reklerikalizacije hrvatskog društva u čemu Crkva ima podršku brojnih laika, pa tako i liječnika, a ginekolozi su im dragocjeni suradnici u projektu podvođenja pobačaja pod "naravni moralni zakon".

"Organizacija stručnog kongresa na kojem dominiraju ginekološko-perinatološke teme jedan je od segmenata opsežnog procesa reklerikalizacije hrvatskog društva, kojim se Katolička crkva intenzivno bavi. Dio je to crkvenog projekta tzv. 'nove evangelizacije', koji teče diljem svijeta", kazala je docentica zagrebačkog Medicinskog fakulteta, umirovljena pedijatrica, dr.sc. Gorjana Gjurić, za crol.hr.

Iako borba Crkve za postizanje, pa očuvanje i konačno vraćanje njezine svjetovne moći traje stoljećima, "najnoviji val može se datirati s ustanovljenjem Papinskog vijeće za promicanje nove evangelizacije kao novog dikasterija Rimske kurije u rujnu 2010. godine od strane pape Benedikta XVI.", smatra.

Ističe kako crkvena hijerarhija u tome ima podršku brojnih laika, pa tako i liječnika, profesora, pravnika i drugih stručnjaka, te pojašnjava zašto su ginekolozi posebno dragocjeni suradnici u tom projektu.

I vjernici sve manje prihvaćaju religijske dogme pa Crkva poseže za 'znanstvenom argumentacijom'

"Kako sekularizacija nekih egzistencijalnih ljudskih stanja, kao što su 'rađanje, umiranje, življenje u obitelji, te oslanjanje na naravni moralni zakon' (Ivan Pavao II, Christifidele laici) crkva ocjenjuje najtežim segmentima dekristijanizacije, ona se poduhvatila trudnoće i pobačaja, kontracepcije, medicinski potpomognute oplodnje, eutanazije, obitelji, gej osoba i njihovih zajednica, da sve to podvede pod 'naravni moralni zakon', tj. katoličke vjerske norme. 

Zato su ginekolozi i opstetričari dragocjeni suradnici u tom projektu. A kako vjernici sve manje prijanjaju uz religijske dogme i crkveni nauk o seksu i reprodukciji, Crkva sve češće posiže za 'znanstvenom' argumentacijom".

Također smatra kako je Hrvatska samo nominalno sekularna država, pa klerikalizacija osvaja sve veće prostore.

"Zagrebački Filozofski fakultet je jedno od rijetkih mjesta koje se odlučno i uporno opire, ali bi Medicinski fakultet možda mogao biti znatno koncilijantniji", zaključuje dr.sc. Gorjana Gjurić.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.