Za tjedan dana, u subotu, 25. lipnja, kroz središte Beograda prošetat će pripadnici i pripadnice LGBTI zajednice i drugih osjetljivih skupina u povorci pod nazivom Ponos Srbije. "Želimo živjeti ravnopravno, bez nasilja i diskriminacije, jer ako već imamo iste obaveze tražimo i ista prava", rekla je trans* aktivistkinja, Helena Vuković, uoči te manifestacije za crol.hr.  

Autentični Ponos Srbije, pripadnici i pripadnice LGBTI zajednice, kao i drugih osjetljivih skupina, prošetat će u subotu, 25. lipnja, ulicama kroz centar Beograda uz poruku "Nitko nije slobodan dok svi nismo slobodni".

Udruženje građana Egal i Loud&Queer, kao organizatori Ponosa Srbije, u najavnom priopćenju ističu kako osim toga što su nečija LGBTI djeca, roditelji, susjedi, kolege i prijatelji, pripadaju i drugim osjetljivim skupinama, kao što su žene, romska zajednica, osobe sa invaliditetom, no prije svega su građani i građanke Republike Srbije.

"Glavna poruka je da mi, građanke i građani ove zemlje, koji smo pripadnice i pripadnici LGBTI zajednice i ostalih osjetljivih grupa, nemamo rezervnu državu i zato u našoj hoćemo ravnopravno živjeti s ostalima, bez nasilja i diskriminacije. Ako već imamo iste obaveze tražimo i ista prava!", rekla je Helena Vuković, trans* aktivistkinja udruženja građana Egal, za crol.hr.

Odnos prema LGBTI zajednici i manjinskim skupinama utječe na živote svih građana i građanki

Cilj šetnje jest podići vidljivost LGBTI zajednice, ukazati na njene specifične probleme, kao i one koji su zajednički kako za LGBTI zajednicu, tako i za druge osjetljive skupine.

"Tražimo poštivanje Ustava i zakona, nultu toleranciju prema nasilju nad osjetljivim skupinama. Tražimo donošenje zakona o registriranju istopolnih zajednica i izradu adekvatnih dokumenata za trans* osobe. Također tražimo pomoć pri zapošljavanju pripadnica i pripadnika osjetljivih skupina", otkriva Helena zahtjeve koje će prema vlastima uputiti sudionici i sudionice Ponosa Srbije.

Stoga pozivaju sve da im se pridruže u šetnji kroz Beograd i solidarno podrže korake na putu do slobode.

"Tiče se svih nas. Ako kao društvo dozvoljavamo da zbog toga što smo drugačiji trpe naše obrazovanje, karijera, privatni život, odlazak kod liječnika, svakodnevnica, a da uz to trpimo i nasilje, to onda utječe na živote svih nas – 'Nitko nije slobodan dok svi nismo slobodni'", poručuju organizatori Ponosa Srbije.

Okupljanje je 25. lipnja ispred Pionirskog parka u Beogradu u 11 sati, a šetnja će završiti na Trgu Republike. Skup će početi minutom šutnje u znak odavanja počasti žrtvama tragedije iz gej kluba u Orlandu.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.