Istospolni par nepravedno je diskriminiran temeljem seksualne orijentacije jer je Italija odbila izdati dozvolu boravka jednom od partnera čime je država prekršila njegova ljudska prava, presudio je Europski sud za ljudska prava. Italija mora platiti paru i 20 tisuća eura na ime odštete, te još 18,9 tisuća eura za troškove. Presuda je ocijenjena kao veliki korak naprijed na dugom putu borbe za ravnopravnost istospolnih parova u Europi i potvrda kako se neće tolerirati diskriminacija temeljem seksualne prijentacije.

U tužbi Taddeucci i McCall protiv Italije, koju je par pokrenuo zbog uskrate dozvole boravka jednom od partnera a koju je zatražio zbog obiteljskih razloga, Europski sud za ljudska prava odlučio je gotovo jednoglasno (6 glasova za, jedan protiv) kako je Italija takvim postupanjem prekršila članak 14 (zabrana diskriminacije) i članak 8 (pravo na poštivanje privatnog i obiteljskog života) Europske konvencije o ljudskim pravima.

Talijanski slučaj savršeni primjer svakodnevne borbe istospolnih parova u Europi

Talijan Roberto Taddeucci i njegov partner, Novozelanđanin Douglas McCall, koji su u izvanbračnoj zajednici, odlučili su se 2003. doseliti u Italiju. Nakon što mu je istekla privremena studentska dozvola boravka McCall je zatražio trajnu dozvolu temeljem obiteljskih razloga.

No, talijanske vlasti su to opetovano odbijale, jer ih tamošnje zakonodavstvo ne priznaje pod teminom "supružnika". Stoga je par bio prisiljen napustiti zemlju i 2009. su se doselili u Nizozemsku gdje je McCallu odobrena dozvola boravka kao životnom partneru građanina Europske unije.

Sudac Spano je u izdvojenom mišljenju istaknuo kako "…Sud odlučno odbacuje argument kako se država može legitimno pozivati na koncept 'tradicionalne obitelji' kao temelj za odbijanje izdavanja dozvole boravka stranom državljaninu koji je u vezi s državljaninom istog spola".

"Ovaj slučaj je savršeni primjer svakodnevne borbe istospolnih parova diljem Europe. Par se prvotno vratio u Italiju jer je jedan od partnera bio bolestan, što im je samo po sebi bilo dovoljno teško, no ujedno su se morali boriti i s diskriminatornim preprekama. ILGA-Europe pozdravlja odluku Europskog suda za ljudska prava kao još jednu potvrdu kako se diskriminacija istospolnih parova temeljem seksualne orijentacije neće tolerirati", kazala je izvršna direktorica organizacije, Evelyne Paradis.

Europske države dužne poštivati prava istospolnih parova u izvanbračnoj zajednici

Odvjetnik tužitelja, Robert Wintemute, koji je i profesor ljudskih prava na King's College u Londonu, istaknuo je:

"Ova sudska presuda je veliki korak naprijed na dugom putu borbe za ravnopravnost istospolnih parova u Europi. Gotovo 13 godina nakon odluke u slučaju Karner protiv Austrije, kojom je određeno kako parovi u istospolnoj izvanbračnoj zajednici moraju uživati ista prava kao oni u raznospolnoj izvanbračnoj zajednici, Sud je prvi put odlučio kako specifična i važna prava (dozvola boravka za člana obitelji) ne smiju biti uskraćena istospolnim parovima koji su u izvanbračnoj i neregistriranoj zajednici.

Svih 47 članica Vijeća Europe sad moraju osigurati način na koji će omogućiti dozvolu boravka istospolnim parovima, kroz mogućnost braka ili životnog partnerstva ili kroz priznavanje njihove izvanbračne zajednice za potrebe izdavanja takve dozvole".

Ovaj slučaj je na tragu odluke Suda u predmetu Pajić protiv Hrvatske, gdje je Hrvatska proglašena krivom zbog diskiminacije temeljem spolne orijentacije jer je prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima odbivši dozvolu boravka lezbijki iz Bosne i Hercegovine u svrhu okupljanja obitelji. Hrvatska je zbog toga morala tužiteljici isplatiti 10 tisuća eura odštete, te 5690 eura sudskih troškova.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.