Jedna od vodećih kandidatkinja za mjesto čelnice Konzervativne stranke i potencijalna britanska premijerka, Andrea Leadsom, protivi se bračnoj jednakosti i planira "vratiti sat unatrag" po pitanju LGBTI jednakosti, upozoravaju iz opozicije.

Nakon ostavke Davida Camerona, u utrci za buduću čelnicu konzervativaca i premijerku ostale su Theresa May i Andrea Leadsom. Oko 150.000 članova Konzervativne stranke izabrat će pobjednicu u rujnu kada će se doznati koja od njih dvije će postati druga premijerka u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva, nakon Margaret Thatcher.

Članica britanskog Parlamenta iz Laburističke stranke, Yvette Cooper, posebno je zabrinuta zbog mogućnosti da upravo Leadsom bude izabrana za premijerku, jer smatra kako bi ona mogla i ukinuti zakon o bračnoj jednakosti, piše GayStarNews.

"Njezini stavovi o bračnoj jednakosti su poprilično opasni i turobni. Zabrinuta sam kako bi mogla u mnogočemu unazaditi izborena prava i ukinuti zakon o bračnoj jednakosti. U mnogim stvarima se ne slažem s Theresom May, no ona podržava bračnu jednakost i jedina je ozbiljna kandidatkinja torijevaca za premijerku u ovom trenutku. Mislim kako bi bilo izuzetno loše da nam buuća premijerka bude Andrea Leadsom", rekla je Cooper tijekom konferencije Stonewalla.

Brak treba ostati kršćanski čin između muškarca i žene

Leadsom je tijekom stranačke kampanje govorila protiv braka istospolnih parova, rekavši kako civilna partnerstva treba omogućiti svim parovima, no kako bi brak i crkveno vjenčanje trebali ostati "kršćanski čin između muškarca i žene koji se žele obvezati pred Bogom".

Iako smatra kako je "ljubav istospolnih parova jednakovrijedna kao i ljubav heteroseksualnih" dodala je kako joj se "baš nisu svidjela zakonske promjene" koje je 2013. proveo premijer David Cameron. Podsjetimo, britanski je parlament sredinom srpnja 2013. godine usvojio zakon kojim je omogućen istospolni brak na području Engleske i Walesa.

"To je uzrokovalo veliku bol brojnim kršćanima koji smatraju kako crkveni brak treba biti sklopljen isključivo između muškarca i žene", kazala je Leadsom.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.