Uoči ovogodišnjeg Belfast Pridea umjetnici predvođeni Joeom Caslinom naslikali su gigantski mural na zgradi koji prikazuje nježni lezbijski poljubac, a ova umjetnička akcija dio je kampanje za bračnu jednakost u Sjevernoj Irskoj.

Vođeni mišlju kako će veća vidljivost LGBT zajednice potaknuti promjene i pomoći u ostvarenju bračne jednakosti i u jedinom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva koji još nije zakonski priznao istospolni brak, organizatori Belfast Pridea pozvali su umjetnike da im se pridruže u kampanji za jednakost i temi ovogodišnje povorke, "We are One".

Nema sumnje kako će tamošnja Povorka ponosa koja će se održati u subotu, 6. kolovoza, dobiti dodatnu pozornost muralom velikih dimenzija koji je umjetnik Joe Caslin naslikao na zgradi u Hill Streetu i nosi naziv "Love Wins". Zanimljivo je kako se ženski par koji je motiv murala u Belfastu ove godine i vjenčao i to u SAD-u, piše ITV.com

Vidljivošću protiv mržnje i netolerancije

"Upravo je vidljivost jako važna u unaprjeđenju tolerancije i borbi protiv mržnje i nedostatka povjerenja. Rad Joa Caslina na impozantan i pozitivan način slavi LGBT zajednicu Belfasta i nadamo se kako će pokrenuti raspravu te pomoći u poticanju promjene u stavovima.

Posebno cijenimo način na koji je Joe intuitivno prenio poruku našeg pokreta za jednakost i kako želimo predstaviti čitavu zajednicu kroz temu ovogodišnjeg Belfast Pridea 'We are One'", objavili su organizatori na službenoj Facebook stranici.

Inače, upravo je Caslin autor i slavnog murala koji se nalazi u Dublinu i prikazuje dva muškarca u zagrljaju, a naslikao ga je uoči prošlogodišnjeg referenduma o bračnoj jednakosti u Republici Irskoj.


Mural Joea Caslina u Dublinu

Istaknuvši zadovoljstvo suradnjom s ukupno 17 umjetnika iz LGBT zajednice Belfasta, Caslin je dodao:

"Za mene je obitelj jednostavno zajednica ljudi koji se vole i pomažu jedni drugima. Kroz ovaj projekt želio sam malo dublje ući u to što zajedništvo danas znači našem društvu i ujedno slaviti partnerstvo, prijateljstvo i zajednicu".

Čitav projekt financirao je Smirnoff koji podupire Prideove u Ujedinjenom Kraljevstvu već punih 20 godina. 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.