Dvjestotinjak aktivista za prava LGBT zajednice mirno je prosvjedovalo u nedjelju navečer u Istanbulu tražeći pravdu nakon okrutnog ubojstva transseksualke početkom mjeseca. U Turskoj je od 2008. ubijeno četrdesetak trans* osoba, navode LGBT organizacije koje poručuju: "Borit ćemo se sve dok ne pronađemo krivce za ubojstvo Hande Kader".

Unakaženo i spaljeno tijelo Hande Kader, 22-godišnje transseksualke i prostitutke, pronađeno je u elitnoj četvrti Istanbula tjedan dana nakon što je zadnji put viđena da ulazi u automobil jednog klijenta.

"Tražimo pravdu za Hande Kader", "Borimo se za opstanak" moglo se pročitati na transparentima sudionika skupa koji su se okupili na glavnoj prometnici Istiklal, uz nadzor policije koja nije intervenirala.

U Turskoj je od 2008. ubijeno četrdesetak trans* osoba, navode LGBT organizacije koje poručuju: "Borit ćemo se sve dok ne pronađemo krivce za ubojstvo Hande Kader".

Hande Kader, aktivistkinja za prava LGBT zajednice istaknula se u lipnju 2015. kada je sjedeći na cesti pružila otpor interventnoj policiji koja je htjela zabraniti Pride u Istanbulu. Ove godine je Povorka ponosa, koja je pala usred ramazana, kao i 2015., otkazana što je potaknulo prosvjede koji su brzo prekinuti.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam