U Njemačkoj se 18. rujna održavaju važni izbori u Berlinu i pokrajini Mecklenburg-Vorpommern. Ankete pokazuju kako će ekstremno desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ući u predstavnička tijela, a možda i osvojiti dvoznamenkasti broj glasova. Njemačka LGBT zajednica je na aktualnu političku situaciju reagirala između ostalog i "Berlinskim manifestom protiv instrumentalizacije LGBTIQ* od strane desničarskih populista", otvorenim pismom u kojem se upozorava na opasnost od ekstremne desnice i ksenofobnih populista iz AfD-a, koje su potpisali brojni poznati LGBT Nijemci, ali i "obični" LGBT građani.

"Mi, nižepotpisani, ustajemo protiv korištenja seksualnih manjina od strane desno-populističkih i desno-radikalnih stranaka, skupina i publicista. Promatramo sa zabrinutošću kako se temelj naše demokracije, građanski i društveni angažman, etiketira uvredama poput ‘Gender-Gaga’ i ‘queeribani’. Nasuprot tome, mi zagovaramo politiku koja raznolikost našeg društva vidi kao šansu i koja postignuća našeg emancipatorskog pokreta iz proteklih 50 godina brani i želi nastaviti dalje.

Znamo: lezbijke, gejevi, biseksualne, interseksualne i trans* osobe mogu u borbi za vlastitu ravnopravnost pobijediti samo zajednički. Svi ćemo izgubiti ako dopustimo da nas se okrene jedne protiv drugih. Lekcija koju smo naučili iz povijesti pokreta za naše oslobođenje glasi: trebamo jedni drugima, učimo jedni od drugih, solidarno se zalažemo jedni za druge - i kad je riječ o našim razlikama, kao i o našim sličnostima.", stoji na početku Berlinskog manifesta, otvorenog pisma koje je inicirala skupina LGBT građana i građanki u povodu lokalnih izbora u Berlinu i Mecklenburg-Vorpommernu.

Inicijatori manifesta su novinari Werner Hinzpeter, Elmar Kraushaar i Dirk Ludigs, kulturolog Jan Schnorrenberg, germanistica Parissa Chagheri, politolog Klaus Bechtold, urednik Bastian Brauns i dr. Birgit Bosold iz uprave Schwules Museuma.

Širenje straha za pridobivanje glasova

Manifest je i reakcija na uspon ekstremističke, islamofobne i homofobne stranke AfD, koja je nedavno u Berlinu počela s kampanjom usmjerenom i prema LGBTIQ zajednici, dok drugdje sudjeluje u akcijama protiv LGBTIQ ravnopravnosti i istospolnih obitelji. U Berlinu se na Povorci ponosa pojavilo i vozilo s plakatom AfD-a, koji su sudionici povorke onda poderali. AfD igra na to da posvađa berlinske muslimane i LGBTIQ zajednicu, šireći strah od prvih kako bi dobili glasove drugih.

Stoga u manifestu apeliraju na LGBTIQ glasače da na nadolazećim izborima svojim glasom ne podrže stranke koje su protiv raznolikosti i LGBT ravnopravnosti. Također, pozivaju i sve građane da se suprotstave diskriminaciji svojih LGBTIQ sugrađana.

Berlinski manifest su podržali i u njemačkoj javnosti poznati LGBTIQ građani i građanke te strejt saveznici: komičar i voditelj Thomas Hermanns, autor stripova Ralf König, glumica Maren Kroymann, spisateljica Anne Wizorek, zastupnici u Bundestagu Volker Beck i Johannes Kahrs, bivši njemački državni odvjetnik Manfred Bruns, intendant Komische Oper Berlin Barrie Kosky i mnogi drugi.

Nimalo iznenađujuće, manifest je i popraćen u relevantnim njemačkim medijima, a u cijelosti je dostupan ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.