Tehnički ministar branitelja, Tomo Medved, usprkos ranijem upozorenju Europskog ženskog lobija, agencije UN WOMEN i Ženske mreže Hrvatske razriješio je šest članova/ica Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja. Ženska mreža Hrvatske izražava neslaganje s tom odlukom i iskazuje duboku zabrinutost za ostvarivanje prava žrtava seksualnog nasilja u ratu u Hrvatskoj.

U priopćenju, koje za Žensku mrežu Hrvatske potpisuju Rada Borić i Nela Pamuković, ističu kako su razriješeni članovi/ice Povjerenstva kompetentni stručnjaci i stručnjakinje s dugim radnim iskustvom i profesionalnom zrelošću neophodnim za odlučivanje u osjetljivom području seksualnog nasilja u ratu.

"Članovi/ice Povjerenstva izabrani su javnim pozivom na mandat od četiri godine temeljem dokazanih profesionalnih i ljudskih kvaliteta, od kojih niti jedan/na nije pripadnik niti jedne političke opcije.

Povjerenstvo je od svoga imenovanja u studenom 2015. do kraja svibnja 2016, kada je 'privremeno' zaustavljen njegov rad, od podnesenih 147 zahtjeva za ostvarivanje prava žrtava seksualnog nasilja u ratu riješilo 107 zahtjeva. Radeći u vrlo kratkim rokovima, članovi i članice Povjerenstva uložili su pojačane napore i bezuvjetnu spremnost da novi Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom - dalje Zakon, (Narodne novine 64/15) u čijoj su pripremi neki i sudjelovali, stave u punu primjenu doprinoseći time ostvarivanju dugo zanemarivanih prava žrtava seksualnog nasilja u ratu.

Usvajanjem i primjenom ovog Zakona, Hrvatska je postala primjerom u regiji i svijetu, s iskazanim interesom različitih zemalja za prijenosom znanja i iskustva iz ovog područja (Kosovo, Bosna i Hercegovina, Libija, itd.). Članovi i članice Povjerenstva koji rade na praktičnoj primjeni Zakona i razumiju potrebe žrtava seksualnog nasilja prenosili su dragocjena znanja predstavnicima drugih zemalja.

Njihovim razrješenjem Ministarstvo se odriče doprinosa priznatih stručnjaka/inja umanjujući time i kvalitetu svoga rada i ulogu razvojne pomoći Hrvatske u ovom području. Napominjemo da ovi stručnjaci ne mogu biti zamijenjeni stručnjacima 'općeg' profila, jer se radi o rijetkim stručnjacima koji su dugi niz godina direktno radili sa žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

O upozorenju Europskog ženskog lobby-a, koji predstavlja 2000 ženskih organizacija iz cijele Europe i najavi razrješenja većine članova Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja i posljedicama koje će to izazvati, upoznati su i Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, Prvi potpredsjednik Europske komisije, Visoka predstavnica EU za pravdu i rodnu jednakost, Visoki predstavnik EU za zdravlje i sigurnost hrane, Rezidentna koordinatorica UN agencija i Stalna predstavnica UNDP-a u Makedoniji (bivša Rezindentna koordinatorica UN-a u Stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj) i Visoki predstavnik EU za međunarodnu suradnju i razvoj.

Također, o najavi razrješenja članova i članica Povjerenstva informirana je i Specijalna izvjestiteljica Generalnog tajnika UN za pitanja seksualnog nasilja u oružanim sukobima, bivša Predsjednica UN Komiteta za eliminaciju svih oblika diskriminacije nad ženama, Generalna tajnica Ženske lige za mir i slobodu, Komitet žena dobitnica Nobelove nagrade, voditelj Regionalnog ureda UNDP za Jugoistočnu Europu, šefica Regionalnog ureda UNWOMEN za Jugoistočnu Europu, regionalne ženske mreže i sl.

Ministarstvu branitelja i ministru Medvedu osobno uputile smo zahtjev da promijeni odluku o razrješenju članova/ica Povjerenstva - umjesto odgovora, saznale smo da su članice i članove posve netransparentno, nekoliko dana prije izbora, razriješeni. Žrtve seksualnog nasilja u ratu još jednom, nakon više od dvadest godina nebrige, postaju žrtve predizbornih političkih preslagivanja, a to smatramo nedopustivim", poručuju iz Ženske mreže Hrvatske.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.