Prema neslužbenim rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo objavilo nakon 100 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora s osvojenih šest izbornih jedinica te dva glasa dijaspore, dok je Narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila četiri izborne jedinice.

HDZ i partneri su osvojili 61 mandat u Saboru, Narodna koalicija predvođena SDP-om 54, Most 13, Jedina opcija (Živi zid) 8, IDS/PGS/RI 3, Koalicija za premijera 2 mandata, HDSSB 1 te nezavisna lista Željko Glasnović 1 mandat.

Milanović: Stojimo na raspolaganju; Plenković: Otvoreni smo za suradnju sa svjetonazorski blikskim strankama

Nakon objave nepotpunih rezultata tijekom noći šefovi SDP-a i HDZ-a obratili su se javnosti iz svojih izbornih stožera. Predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, nije krio nezadovoljstvo izlaznošću birača kazavši kako se moraju zapitati zašto je izlaznost 10 posto manja nego na prošlim izborima.

"Ovo nije bio sretan dan za Hrvatsku, osam mjeseci smo sudjelovali u eksperimentu. Gdje smo bili - nigdje, što smo radili, ništa. Stojimo na raspolaganju i svatko od nas treba zatomiti osobne ambicije i taštinu jer kao ovako kako je 8 mjeseci bilo više ne možemo. Izašao je, nažalost, mali broj birača i to je tren da se zapitamo koliko smo sami odgovorni i koliko zbog nas izlazi skoro 10 posto manje ljudi nego prije. Pričekajmo konačne rezultate, ujutro ćemo biti pametniji. Imali smo destruktivnu vladu, dali smo sve od sebe, učinili sve da motiviramo, ali očito smo mogli bolje. Najbitnija je Hrvatska, a ne naše karijere i taštine", rekao je u stožeru Narodne koalicije.

Čelnik HDZ-a, Andrej Plenković, zahvalio je biračima na potpori kazavši kako HDZ do prije samo nekoliko mjeseci nije bio u zavidnoj poziciji, ali da su birači prepoznali promjene.

''Sutra smo stranka koja će imati privilegij formirati stabilnu Vladu u sljedeće četiri godine. Još jednom ponavljam da smo otvoreni za suradnju s onim strankama koje su nam programski i svjetonazorski bliske. Sutra ćemo održati nacionalno vijeće, razgovarati s partnerima i stvoriti platformu za poslijeizborne razgovore. Zalažem se da vlast bude stabilna, europski orijentirana'', rekao je Plenković.

Petrov dao strankama rok od pet dana za izjašnjavanje; Živi zid poručio da neće ni sa kim koalirati

Prvi među Mostovcima, Božo Petrov, poručio je ostalim strankama i koalicijama da imaju pet dana da se odluče pristaju li na njihovih sedam jamstava.

"Ne moramo se voljeti, ali država mora biti iznad svega. Jamstva jamče da će Hrvatska biti korak bliže uređenoj državi koja ima pravo na budućnost. Oni koji pristanu na sve njih mogu očekivati našu podršku. Od ovog trenutka teče rok od pet dana, nećemo se cjenkati. Ako im je stalo do državnih interesa i do jednakopravnosti građana, mogu to pokazati djelima, a ne riječima. Nama je stalo. Tako volimo svoju zemlju i od toga nećemo odustati", kazao je čelnik Mosta.

Medijima je poručio da idućih par dana borave na drugim mjestima s "drugim opcijama neka se oni sada izjasne", jer "je Most rekao svoje".

Čelnik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, ustvrdio je u nedjelju kako je koalicija Jedina opcija mogla ostvariti i bolji rezultat od osam mandata da je bila više medijski zastupljena, te ocijenio da će doći do velike koalicije SDP-a i HDZ-a poručivši da Jedina opcija neće koalirati ni sa kim.

"Sad da kroje neke Vlade s Mostom i manjincima, to su nestabilne Vlade i trajalo bi kratko, interes je samih centara moći da postoji stabilnost, a jedini odgovor na to je velika koalicija", ustvrdio je čelnik Živog zida i poručio: "Nećemo biti zavoj gnojnoj rani velikih stranaka. Došlo je vrijeme da lagano iskrvare. Mi smo budućnost".

Predsjednica ignorirala upozorenje DIP-a, njezino ponašanje osudio i GONG

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u subotu je podsjetilo birače da na biračkim mjestima ne smiju koristiti mobitele, kao ni fotografirati glasačke listiće. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović to upozorenje, čini se, nije vidjela pa je, izvršavajući svoju građansku dužnost učinila upravo to što DIP smatra neprimjerenim, što su zabilježile kamere N1 televizije.

GONG je u nedjelju navečer ocijenio kako je izborni dan, uz nepravilnosti koje su se većinom odnosile na propuste u radu pojedinih biračkih odbora i kršenja izborne šutnje, ali i zabrinjavajuće slučajeve "izbrisanih" iz prebivališta, tj. s biračkih popisa, obilježilo i neprimjereno ponašanje predsjednice Republike.

"Fotografiranjem vlastitog ispunjenog biračkog listića, predsjednica Republike prekršila je izborne propise i ozbiljno ugrozila integritet izbornog procesa. Takvo ponašanje ne bi smjelo biti normalizirano niti postati primjer drugima jer takvi se dokazi mogu koristiti kao podloga za kupoprodaju glasova", ističe GONG u priopćenju.

GONG dodaje da građani, uz to, nisu bili informirani da će im glasanje izvan mjesta prebivališta biti omogućeno samo u određenim većim mjestima, navodeći kao primjer Pirovac i Lovran gdje su birači tek na dan izbora saznali da bi morali otputovati u Šibenik ili Opatiju kako bi ostvarili svoje pravo glasa.

Također, građani su prijavili zapisivanje broja listića od članova odbora (Zabok), korištenje grafitne olovke za glasanje (Zagreb, Sv. Filip i Jakov, Osijek, Kutina, Trogir, Šibenik), ugroženu tajnosti glasanja zbog nedostatnih ili neprimjereno postavljenih paravana (Sv. Ivan Zelina, Kaštel Kambelovac, Slavonski Brod, Split, Zemunik Donji, Kutina, Zagreb, Pitomača, Zadar), neprimjereno ponašanje promatrača (Beli Manastir, Slavonski Brod) i omogućavanje grupnog glasanja (Zagreb).

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.