Nacionalna fronta za obitelj koja okuplja organizacije i vjernike koji se protive istospolnom braku, održala je mimohod i prosvjede diljem Meksika protiv odluke predsjednika Enriquea Pena Nieta koji je najavio kako će ustavnim izmjenama ozakoniti bračnu jednakost na nacionalnoj osnovi.

Prema službenim procjenama na prosvjedima u jednom od gradova, Queretaru, okupilo se oko 40.000 "obiteljaša", noseći ružičaste i plave balone, a Nacionalna fronta za obitelj (Frente Nacional por la Familia) koja okuplja konzervativne vjerske skupine najavljuje i veliki nacionalni mimohod protiv bračne jednakosti za 24. rujna u Ciudad de Mexicu, piše PinkNews.

Ujedno su prikupili i 100.000 potpisa protiv odluke kojom je predsjednik Enrique Pena Nieto u svibnju najavio izmjenu ustava kako bi se istospolni brak mogao ozakoniti u čitavoj zemlji budući da je dosad bio moguć tek u nekim njezinim dijelovima.

"Živjela obitelj, slika Svete obitelji Marije, Isusa i Josipa", pisalo je na jednom od transparenata koje su nosili prosvjednici u državi Puebli, u središtu zemlje, gdje je oko tri tisuće sudionika bilo većinom odjeveno u bijelo.

Ciudad de Mexico je 2007. prvi u Latinskoj Americi legalizirao civilne zajednice osoba istog spola a 2009. je legalizirao istospolni brak. Još tri savezne države, od 31 koliko ih ima Meksiko, izmijenile su svoje zakone kako bi legalizirale istospolni brak.

Meksički Vrhovni sud, najviše pravosudno tijelo u toj katoličkoj zemlji, odlučio je u lipnju 2015. da je neustavna svaka odluka o zabrani istospolnog braka u bilo kojoj meksičkoj državi.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.