Nacionalna fronta za obitelj koja okuplja organizacije i vjernike koji se protive istospolnom braku, održala je mimohod i prosvjede diljem Meksika protiv odluke predsjednika Enriquea Pena Nieta koji je najavio kako će ustavnim izmjenama ozakoniti bračnu jednakost na nacionalnoj osnovi.

Prema službenim procjenama na prosvjedima u jednom od gradova, Queretaru, okupilo se oko 40.000 "obiteljaša", noseći ružičaste i plave balone, a Nacionalna fronta za obitelj (Frente Nacional por la Familia) koja okuplja konzervativne vjerske skupine najavljuje i veliki nacionalni mimohod protiv bračne jednakosti za 24. rujna u Ciudad de Mexicu, piše PinkNews.

Ujedno su prikupili i 100.000 potpisa protiv odluke kojom je predsjednik Enrique Pena Nieto u svibnju najavio izmjenu ustava kako bi se istospolni brak mogao ozakoniti u čitavoj zemlji budući da je dosad bio moguć tek u nekim njezinim dijelovima.

"Živjela obitelj, slika Svete obitelji Marije, Isusa i Josipa", pisalo je na jednom od transparenata koje su nosili prosvjednici u državi Puebli, u središtu zemlje, gdje je oko tri tisuće sudionika bilo većinom odjeveno u bijelo.

Ciudad de Mexico je 2007. prvi u Latinskoj Americi legalizirao civilne zajednice osoba istog spola a 2009. je legalizirao istospolni brak. Još tri savezne države, od 31 koliko ih ima Meksiko, izmijenile su svoje zakone kako bi legalizirale istospolni brak.

Meksički Vrhovni sud, najviše pravosudno tijelo u toj katoličkoj zemlji, odlučio je u lipnju 2015. da je neustavna svaka odluka o zabrani istospolnog braka u bilo kojoj meksičkoj državi.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.