Splitska udruga za promicanje ženskih prava Domine u petak s početkom u 18 sati organizira tihu šetnju pod nazivom "Nasilniku 1000 kuna, njoj vječni pokoj?!" kako bi upozorile na problem nasilja nad ženama. Povod je nedavno ubojstvo Marice Č. koju je života lišio suprug Boris koji je ranije zbog obiteljskog nasilja kažnjen s tisuću kuna.

Tihom šetnjom kroz Split, od Prekršajnog suda, preko MUP-a, Državnog odvjetništva, Centra za socijalnu skrb do mjesta ubojstva na parkiralištu u Ulici Hrvatske mornarice 32 okupljeni će ukazati na problem porasta obiteljskog i nasilja nad ženama.

"Ubojstvom još jedne žene koja je odlučila izaći iz nasilne veze Split se upisao u statistiku od 20 do 40 žena koje tijekom jedne godine bivaju ubijene od strane bračnog ili izvanbračnog partnera.

Zbog sramotno niskih kazni žene plaćaju fatalnu cijenu

Još jednom su zakazale institucije koje problem nasilja nad ženama i nasilja u obitelji ne shvaćaju dovoljno ozbiljno. Zato su kazne za nasilnike sramotno niske, a sigurnost i utočište za ženu ne postoji. Nažalost, tu smo priču toliko puta do sada čuli da smo postali gotovo ravnodušni i nezainteresirani.

Postojeći propisi i mjere ne zaustavljaju nasilje, a žene svake godine plaćaju fatalnu cijenu neučinkovitog sustava", napisala je u priopćenju za javnost Mirjana Kučer, izvršna koordinatorica na Facebook stranici događaja.

Akciju je podržala i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Splita i gradska vijećnica Slavica Bartulović Barač koja u svom priopćenju navodi kako je samo prošle godine više od dvjesto prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja u gradu, a nedavno ubojstvo žene koja je prijavila nasilnika potvrđuje da su institucije zakazale u davanju podrške žrtvi i kažnjavanju nasilnika.

Nužna veća odgovornost institucija i efikasnija provedba zakona

"Nedovoljno strogim kaznama institucije pokazuju toleranciju prema nasilju i obeshrabruju žrtve nasilja, kao i ostale građanke i građane da prijave nasilje. Kao društvo trebamo pružiti punu podršku ženama koje trpe nasilje i osigurati potrebne uvjete, zahvaljujući kojima će se osjećati sigurnim prijaviti nasilnika.

Pridružujući se spomenutoj akciji želimo poručiti institucijama da tražimo viši stupanj njihove odgovornosti te efikasniju provedbu zakona, a ženama koje trpe nasilje da nisu same", poručila je.

Udruga Domine pozivaju zainteresirane da na akciju "Nasilniku 1000 kuna, njoj vječni pokoj" ponesu cvijeće, svijeće i poruke koje žele ostaviti institucijama.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.