Kao što je bilo i najavljeno, u ponedjeljak diljem Poljske žene štrajkaju, odjevene u crno i mašući crnim zastavama. Razlog tome je, podsjetimo, predložena potpuna zabrana pobačaja. U protestima su im se pridružili i muškarci na ulicama Varšave, Gdanjska i drugih gradova, a imaju i potporu građanki i građana drugih zemalja.

Današnjem općem štrajku prethodile su subotnje demonstracije pred zgradom parlamenta u Varšavi, gdje su žene odjevene u crno u znak protesta zbog gubitka reproduktivnih prava, a upozorile su i kako će mnoge od njih biti izložene smrtnoj opasnosti ako rigidan prijedlog zabrane pobačaja prođe, javlja Guardian.

Podsjetimo, pobačaj u Poljskoj bio je zabranjen sve do 1993. kad je donesen novi, još uvijek aktualan, zakon koji ga dopušta samo u slučajevima silovanja ili incesta, ako trudnoća predstavlja rizik za majčino zdravlje ili ako je fetus teško deformiran. Iako je i sad to jedan od najstrožih zakona o pobačaju u čitavoj Europi podržava ga 74 posto stanovnika.

Prijedlogom novog zakona, koji je poljski parlament u kojem većinu drži vladajuća konzervativna desničarska stranka Pravo i pravda (PiS) pustio u proceduru, pobačaj bi bio zabranjen i u spomenutim okolnostima.

b

Premda je bilo teško ostvariti cilj općeg štrajka u manjim, ruralnim sredinama, koje su i konzervativnije, u ponedjeljak ujutro je štrajk u gradovima bio masovan. Tako su se i neke voditeljice privatne televizije TVN24 na ekranima pojavile odjevene u crno, a jedan je restoran u Vroclavu i muzej u Krakovu ostao zatvoren kako bi zaposlenice mogle sudjelovati u općem štrajku.

U Čenstohovi, možda najkatoličkijem poljskom gradu, gradska je uprava izvijestila kako na posao nije došlo 60% zaposlenica.

Mnoge žene koje su ipak došle na radna mjesta odjevene su u crno. Na društvenim mrežama se pod hashtagom #CzarnyProtest javljaju građanke i građani iz drugih zemalja, pa se, primjerice, protestira u Bruxellesu i Bologni, a u poslijepodnevnim satima pridružit će se i Zagreb. Akciju podrške Poljakinjama u Hrvatskoj organizira inicijativa "Obrani pravo na izbor" a održat će se u Zagrebu, na uglu Varšavske ulice i Cvjetnog trga, s početkom u 18 sati.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.