Novi zločin iz mržnje u Srbiji izazvao je ogorčenje tamošnje LGBT zajednice jer je podsjetio da država ne procesuira zločine iz mržnje, ali i zbog medijske blokade. Riječ je o brutalnom napadu na transrodnu osobu, i to ne prvom.

Kako je priopćilo udruženje Egal, a objavio portal 24sata.rs, Vanja Vukajlović je u noći između utorka i srijede, nešto iza ponoći, krenuo u pekarnicu u neposrednoj blizini njegove kuće i radi cijelu noć. Čim je izašao iz kuće, na ulici su ga presrela trojica muškaraca i počeli ga vrijeđati. Najglasniji među njima rekao mu je: "Što je bilo s onim od prošle godine? Ništa nam niste mogli na sudu!“.

Napadači su ga počeli tući. "Uhvatio sam se za glavu. Tad su me oborili i počeli šutati i vrijeđati jer sam trans* osoba", ispričao je Vukajlović odvjetniku Udruženja Egal. Jedan od napadača je udario Vanju u nos i raskrvario ga. Vikali su mu "Ženturačo, imaš pi**u, a hoćeš da ti zašiju penis! Već ti je rečeno da sjediš na dupetu i miruješ da ne bude još gore!".

Vukajlović je tijekom napada glasno dozivao u pomoć, ali su ljudi koji su se nalazili u pekari čitav događaj samo promatrali.

Lažni policajci na mjestu zločina dodatno traumatizirali žrtvu

U jednom trenutku su se pojavila dvojica policajaca koji su se, umjesto poduzimanja koraka za hvatanje napadača, počeli smijati žrtvi. Nisu zatražili ni podatke od Vukajlovića, već su rekli da idu loviti napadače jer im je on pokazao u kojem su smjeru pobjegli. Nakon toga se nisu javili žrtvi, a Vukajlović je dobio priliku za iskaz tek sljedeći dan, nakon što je udruženje Egal čitav slučaj prijavilo beogradskoj policiji koja je poslala nalog u Vlasotince, gdje se zločin i dogodio.

Međutim, iz policijske postaje u Vlasotincima kažu kako policajci koji su žrtvu ismijavali uopće nisu bili iz policije jer "tu noć nisu dobili nikakvu prijavu, niti je itko od njih izišao na teren".

Ovo nažalost nije prvi napad na Vanju Vukajlovića. Prije godinu dana njega i njegovu zaručnicu (koja je prije nekoliko godina kirurški promijenila spol) skupina huligana fizički je napala u jednom kafiću uz urlanje "Ubij, ubij!", a "povod" je bio to što je Vanja "dečko one koja je promijenila spol", a "i s njim nešto nije u redu".

Od Državnog odvjetništva više štete nego koristi

I taj je napad prijavljen policiji, no Državno odvjetništvo nije poduzelo ama baš ništa. Naime, predmet je arhiviran jer "nije imao obilježja kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno da je "riječ o kaznenom djelu nanošenja lakših tjelesnih ozljeda za koje se gonjenje poduzima po privatnoj tužbi".

A za odvjetništvo to nije bio zločin iz mržnje jer "iz predmeta ne proizlazi da su im ozljede nanesene iz mržnje zbog njihove rodne pripadnosti".

Helena Vuković iz udruženja Egal prokomentirala je za Crol.hr kako su srpski mediji ovu vijest najvećim dijelom ignorirali, odnosno priopćenje Egala objavio je samo portal 24sata, što tumači strahom od policije, a u Srbiji dosad nije procesuiran nijedan zločin iz mržnje.

"Neću da itko više nastrada samo zato što je drugačiji. To je mogla biti neka žena, Romkinja, osoba s invaliditetom ili bilo tko iz marginaliziranih skupina društva. Dosta je bilo zločina bez kazne", poručila je Vuković.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.