Nova studija na slučaju irskog referenduma o bračnoj jednakosti pokazala je kako je kod većine LGBTI osoba ta situacija izazvala ljutnju i stres. To, dakako, ne iznenađuje, no većina ispitanih kazala je da ne bi bili spremni ponovno se suočiti s referendumom.

Riječ je o prvoj studiji o negativnim socijalnim i psihološkim utjecajima kampanje u Irskoj, Swimming with Sharks, a u njoj je sudjelovalo 1657 Irkinja i Iraca. Proveli su je stručnjaci s australskih Sveučilišta Queensland i Victoria u suradnji sa suvoditeljicom irske kampanje za bračnu jednakost, Grainne Healy.

Inače, sufinancirala ju je organizacija roditelja i prijatelja lezbijki i gejeva (PFLAG) iz Australije, gdje će sljedećeg tjedna Senat odlučivati hoće li biti australskog referenduma o braku, čemu se oni protive, pokušavajući dokazati, između ostalog, koliko štetne posljedice mogu izazvati antigej i homofobni istupi u javnosti, piše Guardian.

Većina ispitanih, njih 75,5% reklo je da su "često ili stalno osjećali ljutnju prilikom izloženosti porukama protiv gej braka uoči referenduma", 80% takvi su materijali "uznemirili", a dvije trećine ispitanih svoje su stanje opisali kao "tjeskobno".

Najviše trpe mladi

Antigej poruke osobito su loše djelovale na mlađu LGBT populaciju koja je osjećala strah. Na pitanje bi li mogli ponovno prolaziti kroz referendumsku kampanju, 30,5 ispitanih odgovorilo je potvrdno, 15% bilo je neodlučno, a 54,5% odgovorilo je negativno. 36% ispitanih kazalo je kako "uopće ne bi bili sretni" da se taj scenarij ponovi.

Ispitanici su imali priliku opisati i pozitivna iskustva, no rezultati će biti objavljeni u zasebnom izvještaju.

U kvalitativnim odgovorima na pitanja, LGBTI roditelji govorili su o štetnim posljedicama kampanje za njihovu djecu. Jedna majka se tako prisjetila kako joj je kćer dolazila iz škole plačući.

"Kako tad moja obitelj nije znala da sam gej, strahovito bi me iritirale okrutne primjedbe mog oca, bake i jedne sestre, kako im se od gej ljudi 'okreće želudac'", prisjetio se mlađi ispitanik.

Podsjetimo, protiv australskog referenduma o braku ustala su i djeca iz istospolnih obitelji jer, ukratko, ne žele da im se poručuje kako njihove obitelji "nisu normalne".

U međuvremenu je australska organizacija just.equal snimila i video u kojem irske obitelji govore o svojim iskustvima tijekom referenduma:

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.