M.Č. (50) krajem rujna jurišnom puškom ubio je suprug na parkiralištu u Splitu. Što je država učinila da to spriječi? A.B. (17) početkom studenog nožem je ubio partner kod željezničkog kolodvora u Koškoj. Što je država učinila da to spriječi? K.I. (50) u studenom pištoljem je ubio suprug u obiteljskoj kući u Sesvetama. Što je država učinila da to spriječi? M.S. (23) sredinom studenog pištoljem je ubio partner u automobilu na parkiralištu u Nedeljancu nedaleko od Varaždina. Što je država učinila da to spriječi?

Tako počinje proglas feminističkog kolektiva fAKTIV koji je u četvrtak na zagrebačkom Cvjetnom trgu prosvjednom akcijom obilježio sutrašnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Aktivistkinje su prozvale državu i njezine institucije za propuste koji ih čine odgovornima za ubojstva žena. Odale su počast svim ženama ubijenim od strane njihovih bliskih muških članova obitelji i ponovno zahtijevale od države da konačno ratificira Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija).

Samo u posljednja dva mjeseca ove godine četiri su žene ubijene od strane njihovih sadašnjih ili bivših partnera, upozorile su.

"Previše smo puta ovih dana čule kako je nasilnik posjedovao oružje i svi su to znali, ali nitko nije reagirao, previše smo puta čule kako je do ubojstva došlo nakon što je nasilnik nekoliko puta bio prijavljivan radi obiteljskog nasilja. Dakle, kao i mnogo puta dosad, počinitelji su bili prijavljivani i procesuirani nasilnici, ali ubojstva žena nisu spriječena“, istaknule su aktivistkinje u proglasu koji u cijelosti možete pročitati ovdje.

faktiv cvjetni

Država je u potpunosti zakazala

Poručile su i kako je država odgovorna za ubojstva žena jer: ne čini sve što je dužna činiti kako bi spriječila nasilje prema ženama; ženama žrtvama nasilja ne osigurava adekvatan sustav podrške; slučajeve nasilja prema ženama ne istražuje temeljito; ne prepoznaje nasilje prema ženama kao institucionalizirano nasilje; (se) nasilje prema ženama ne kažnjava adekvatno; ženama ne nadoknađuje štetu za pretrpljeno nasilje koje nije spriječila, iako je dužna to činiti; ne jamči neponavljanje ovog zločina, iako je dužna to jamčiti.

"Imamo pravo na institucije koje su educirane, kompetentne i osviještene u svom radu i koje mare za svoje građanke i građane. Pozivamo sve vas na svjestan, odgovoran i ustrajan rad na tome da svi zajedno prekinemo transpovijesni niz ubojstava žena zato što su žene i zato što društva ne kažnjavaju, dopuštaju i potiču takvo nasilje.

Zahtijevamo hitnu ratifikaciju i primjenu Istanbulske konvencije koja obavezuje institucije države na maksimalan napor u zaštiti žena od obiteljskog, partnerskog i svakog drugog nasilja. Ratifikacijom konvencije država bi pokazala istinsku volju u sprečavanju nasilja prema ženama", poručile su članice fAKTIV-a.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.