U paketu poreznih zakona koji je u Saboru bez oporbe izglasan u petak poslijepodne, iz niza poreznih olakšica izostavljeni su izvanbračni partneri, a kao konzumenti prava navode se jedino bračni drugovi. Tako se prema Zakonu o porezu na dohodak uzdržavanim članovima obitelji na koje se ostvaruje osobni odbitak ubuduće smatraju jedino bračni drugovi, dok nisu navedeni izvanbračni drug, odnosno životni partner i neformalni životni partner poreznog obveznika, javlja Novi List.

Navode kako se prema istom zakonu dohodak nastao promjenom vlasništva nekretnina i imovinskih prava ne oporezuje ako je ono izvršeno između bračnih drugova i srodnika u prvoj liniji te razvedenih bračnih drugova, dok se izvanbračne zajednice u toj olakšici ne spominju.

Stoga se Zakona o porezu na promet nekretnina može iščitati kako partneri koji nisu u braku nemaju ni pravo oslobođenja poreza kod nasljeđivanja.

Novi List piše i kako je na ovakve primjere iz poreznih zakona kojih ima još, reagirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Pravobraniteljica smatra da bi se u svaki od zakona pored bračnog druga kao osobe kojoj se priznaju određene porezne olakšice ili oslobođenja, u svakom relevantnom zakonskom članku moralo izrijekom navesti i izvanbračnog druga te životnog partnera odnosno neformalnog životnog partnera kao osobe kojima se također priznaju navedene olakšice

Ona je Ministarstvu financija, Poreznoj upravi i drugim nadležnim tijelima još 14. studenog dostavila primjedbe na tri zakona – Zakonu o porezu na dohodak, Zakonu o porezu na promet nekretnina i Zakon o lokalnim porezima. Rješenje po kojem se bračne, izvanbračne i istospolne zajednice izjednačavaju u pravima u novom Općem poreznom zakonu, po mišljenju pravobraniteljice Ljubičić nije dovoljno dobro i neće jamčiti ravnopravnost u praksi, kao što to nisu uspijevali ni dosadašnji zakoni.

Valja napomenuti kako se u novom Općem poreznom zakonu navodi da se u poreznim postupcima izjednačavaju prava bračnih i izvanbračnih drugova te istospolnih zajednica, te će se isto primjenjivati na sve porezne postupke. Tako stoji i na internetskoj stranici Porezne uprave u "Ispravku netočnih informacija iznesenih u medijima":

Šlampavost i moguće poticanje diskriminacije

"Navedeno znači, da se upravo člankom Općeg poreznog zakona, u svim poreznim postupcima (primjerice porez na dohodak, porez na promet nekretnina) prava koja se primjenjuju na bračne drugove primjenjuju i na izvanbračne drugove, životne partnere i neformalne životne partnere. Dakle, izjednačava se položaj bračne s izvanbračnom zajednicom u poreznom postupku, kako bi se uskladio s odredbama Obiteljskog zakona i Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola te se ujedno daje temelj za postupanje po svim poreznim propisima na jednak način".

Ovakav paket poreznih zakona je šlampavo napisan jer ne odgovara hrvatskom zakonskom okviru i potiče diskriminaciju, a razlog je taj što može doći to otežane primjene ako se poreznici budu isključivo držali baš tih zakona. Vi, primjerice, možete zahtijevati porezno oslobođenje na kupnju prve nekretnine, a poreznik na šalteru će vam reći da kao životni partneri nemate pravo na to jer vas u zakonu – nema

Premda pravobraniteljica Ljubičić takvu odredbu pozdravlja, upozorava kako, imajući u vidu dosadašnje iskustvo i postojeću praksu nadležnih poreznih tijela koja nejednako tretiraju bračne i izvanbračne drugove, za što je primala niz pritužbi građana, smatra da bi se u svaki od zakona pored bračnog druga kao osobe kojoj se priznaju određene porezne olakšice ili oslobođenja, u svakom relevantnom zakonskom članku moralo izrijekom navesti i izvanbračnog druga te životnog partnera odnosno neformalnog životnog partnera kao osobe kojima se također priznaju navedene olakšice.

Baš kao i pravobraniteljica, problem u ovome vidi i Marko Jurčić iz udruge Zagreb Pride, koji je i sâm sudjelovao u izradi Zakona o životnom partnerstvu:

"Ovakav paket poreznih zakona je šlampavo napisan jer ne odgovara hrvatskom zakonskom okviru i potiče diskriminaciju, a razlog je taj što može doći to otežane primjene ako se poreznici budu isključivo držali baš tih zakona. Vi, primjerice, možete zahtijevati porezno oslobođenje na kupnju prve nekretnine, a poreznik na šalteru će vam reći da kao životni partneri nemate pravo na to jer vas u zakonu – nema", pojasnio je.

Istaknuo je kako brak i (formalno) životno partnerstvo moraju imati ista prava, jer sve drugo bila bi diskriminacija.

Ako pak to ne bude slučaj, poručuje sljedeće: "Upozoravamo Vladu RH da time krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima i može završiti ponovno pred Europskim sudom za ljudska prava te izgubiti i plaćati odštetu, baš kao i u slučaju iz veljače ove godine.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.