U nedjelju je istekao rok za prikupljanje milijun potpisa inicijative "Mama, tata i djeca" čiji je cilj bio definirati značenje braka i obitelji na europskoj razini. Od potrebnih milijun, prikupljeno je 215.997 potpisa, a u ovom trenutku nije poznato koliko je potpisa prikupljeno izvanmrežno, putem obrasca koji se mogao preuzeti i onda odnijeti "na obiteljska okupljanja, u klubove, na putovanja ili susrete s prijateljima".

Podsjetimo, ta, kako se naziva, Europska građanska inicijativa za zaštitu braka i obitelji smatra da je brak zajednica između jednog muškarca i jedne žene, a obitelj je utemeljena na braku i/ili na porijeklu. Brak je trajna i vjerna zajednica muškarca i žene sa svrhom zasnivanja obitelji. Obitelj su pak otac, majka i njihova djeca, a obiteljski odnos je zakonski odnos između dvoje supružnika, ili između roditelja i djeteta.

Iza inicijative stoji "građanski odbor koji se sastoji od sedam članova iz sedam zemalja-članica Europske unije", redom prekaljenih boraca protiv bračne jednakosti, surogat-majčinstva i prava na pobačaj.

Jake europske snage u borbi za "zaštitu" tradicionalnog braka

To su, osim Željke Markić, Ludovine de La Rochère, šefica agresivne i moćne francuske obiteljaške organizacije Manif pour tous i Edit Frivaldszky iz Mađarske, liderica inicijative One of Us te Centra za ljudsko dostojanstvo, "neprofitne organizacije za zaštitu obitelji i života". Aktivno je promovirala peticiju organizacije CitizenGo protiv spolnog odgoja kako bi se "zaustavilo širenje rodne ideologije",

Tu je i Jose Manuel Silva Veiga de Macedo, član odbora i izvršni direktor zaklade AJB – A Junção do Bem. Ta je zaklada članica Federacije katoličkih obiteljskih udruga (FAFCE) u Europi među kojima se nalazi i Hrvatski bračni i obiteljski savez CRO-BIOS koji operira s kaptolske adrese (Kaptol 21) čiji je predsjednik Krešimir Miletić, inače i predsjednik Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti – blaženi Alojzije Stepinac te nekadašnji dopredsjednik udruge Građani odlučuju.

Popis dopunjuje i Maria Hildingsson iz Švedske, koja je pak glavna tajnica FAFCE-a, Roger Kiška iz Slovačke, viši savjetnik i zamjenik direktora organizacije ADF International, odnosno Saveza za obranu slobode življenja vjere kojem je u fokusu i svetost života te brak i obitelj, a više o svima njima pisali smo ovdje.

Hrvatska u online "minusu"

Svaka zemlja ima određeni prag, a za Hrvatsku on iznosi 8250 potpisa. S trenutkom zaključenja ovog teksta bilo ih je 5811, a prag nije prijeđen ni u jednoj drugoj zemlji osim Poljske i Finske. Situacija u državama kojima je ova tema posve nebitna slična je kao i prije: u Švedskoj je prikupljeno 360 potpisa (prag je 15.000), u Portugalu 1344 (prag je 15.750), a u susjednoj Sloveniji 3148 (prag 6000).

mapa

Kako stoji na hrvatskoj stranici inicijative, Edit Frivaldszky je 26. studenog poslala dopis potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu u kojem ga s radošću obavještava kako je "inicijativa 'Mama, tata i djeca' već prešla minimalni broj potpisa u sedam država-članica", čime su "ispunili jedan od dva kriterija" te da se "ubrzano bliže cilju od milijun potpisa".

Stoga, u skladu s Člankom 5 (5) Odredbe 211/2011 najavljuje kako će se prikupljanje potpisa nastaviti do 3. travnja 2017., kao i da su odgovarajuće vlasti u svim državama-članica o tome obaviještene. Na koncu Frivaldszky moli Timmermansa da sa stranice Europske komisije uklone "netočnu informaciju da prikupljanje potpisa završava 11. prosinca".

U trenutku zaključenja ovog teksta ne izgleda kao da je Europska komisija postupila u skladu s očekivanjima Edit Frivaldszky. Naime, stranica je ažurirana 6. prosinca, a prema informacijama koje se na njoj mogu naći, prikupljanje potpisa je završeno.

EC_progress

Crol.hr je o tome uputio pitanje Europskoj komisiji, no vjerojatno ćemo dobiti isti odgovor kao i Novi List: "Rok za prikupljanje potpisa za ovu inicijativu doista istječe 11. prosinca. Registracija i prikupljanje potpisa podrške predmetom su niza zahtjeva i specifičnih vremenskih rokova propisanih ECI regulativom. Organizatore smo o tome obavijestili, EK nije u mogućnosti modificirati taj rok".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.