Zbog sve većeg interesa medija za tematiku transrodnosti, a posebno zbog senzacionalističkog i za prava transrodnih osoba štetnog medijskog pristupa u slučaju Ivane Zdravke Josipe Radoš, udruga Trans Aid pozvala je sve medije na savezništvo u zaštiti trans prava i odgovorno izvještavanje o trans osobama.

Prema podacima iz istraživanja Zagreb Pridea "Brutalna stvarnost" iz 2013. godine u kojem je sudjelovalo 690 LGBTIQ osoba iz Hrvatske, čak 37,8 % sudionika i sudionica doživjelo je neku vrstu nasilja na temelju svog rodnog/spolnog identiteta.

Kao udruga koja se bavi promicanjem i zaštitom prava trans, inter i rodno varijantnih osoba, Trans Aid izražava zabrinutost izvještavanjem o slučaju trans žene I.Z.J. Radoš, koje je u većini medija bilo izrazito senzacionalistički uz očito ismijavanje transrodnosti te osobe, ignoriranje njezina odabranog imena i uporno obraćanje novinara/ki osobi u pogrešnom rodu.

Radi se medijskom tretmanu osobe koja ima 120 kaznenih prijava i koja je nedavno osuđena zbog prijetnji novinarki Provjerenog, emisije koja se prva počela baviti ovim slučajem, te nemaju, kažu, nikakvu namjeru braniti kriminalne radnje spomenute osobe.

Umjesto na kriminal, mediji su se fokusirali na rod – i to na najgori mogući način

Međutim, Trans Aid želi ukazati na to da se prilikom izvještavanja vrlo često u prvi plan stavljala (i što je najgore, propitivala i smještala u vrlo negativan kontekst) transrodnost I.Z.J. Radoš. Umjesto na kriminal, mediji su se fokusirali na rod, i to na najgori mogući način. Transrodnost je etiketirana kao sredstvo obmane i maska koja služi za zavaravanje drugih ljudi, novinari i novinarke odbili su se osobi obraćati u ženskom rodu i ženskim imenom, a na snimanom suđenju osoba je izložena javnom ismijavanju.

Kako bi se u budućnosti izbjeglo ovakvo medijsko etiketiranje i ocrnjivanje transrodnih osoba, ionako jedne od najugroženijih skupina u društvu koja se svakodnevno bori s diskriminacijom i stereotipiziranjem, Trans Aid poziva medije da uvijek koriste ime koje je trans osoba izabrala (nije Tito Gubić nego Ivana Zdravka Josipa Radoš ako ona tako kaže), zamjenicu koja odgovara autentičnom rodu osobe (ako se samoidentificira kao žena, onda je "ona") te da izbjegavaju pogrdne izraze kad opisuju trans osobu ili njezinu tranziciju (nema govora o "obmani", "prevari", "laži", "maskiranju" i slično.)

Samoodređenje je ljudsko pravo koje ne smije biti ridikulizirano, poručuju iz Trans Aida, a za više informacija o trans terminologiji upućuju na njihovu web stranicu.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.