Oko dvije stotine ljudi u srijedu se okupilo pred kućom budućeg potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea, a povod je bio "Queer Dance Party at Mike Pence's House". Nosili su zastave duginih boja te transparente s natpisima "Queer Love", "Trans Power" i druge.

Događaj je bio najavljen na Facebooku, pa je uoči te plesne demonstracije četvrt u Washingtonu D.C., kamo je Pence preselio nakon predsjedničkih izbora u studenom, bila prepuna policije. Premda Pence u vrijeme okupljanja nije bio kod kuće, to nije spriječilo demonstrante u plesu i pjevanju, javlja USA Today.

Bivši guverner i senator iz Indiane, Mike Pence, vjeruje kako bi brak trebao biti samo zajednica žene i muškarca, a u karijeri je imao više homofobnih istupa. Pažnju je privukao i u proljeće 2015. godine, kad je u Indiani potpisao Zakon o uspostavi religijskih sloboda (RFRA - The Religious Freedom Restoration Act) koji je služio tomu da se privatne osobe i poslovni subjekti "zaštite od djelovanja koja su suprotna njihovim osobnim religijskim vjerovanjima".

Istospolne parove koji su se željeli vjenčati Pence je htio slati u zatvor

Ali to nije sve. Premda nikad nije eksplicitno zagovarao terapiju "liječenja" homoseksualnosti, na web stranici njegove kampanje iz godine 2000. stoji kako bi dio državnog novca trebalo izdvojiti i za tu svrhu. Štoviše, novac je, po njemu, trebalo preusmjeriti iz programa Ryan White za prevenciju HIV-a/AIDS-a, u "institucije koje nude pomoć onima koji žele promijeniti svoje seksualno ponašanje".

Godine 2013. je pak potpisao zakon kojim bi se istospolni parovi koji bi u Indiani tražili dozvolu za vjenčanje kažnjavali zatvorom, a iza rešetaka bi završili i matičari i matičarke te svećenici koji bi se drznuli takve parove vjenčati.

Stoga su LGBT aktivisti i njihovi podržavatelji zabrinuti zbog politika kakve bi Pence mogao zagovarati na visokoj funkciji koju preuzima u petak.

Podsjetimo, svečanost inauguracije Donalda Trumpa bit će zasjenjena, između ostalog, i zbog planiranog Ženskog marša na Washington. Osim toga, inauguraciji je odbilo prisustvovati 65 demokratskih zastupnika i zastupnica, a isto je napravio i niz glazbenika i glazbenica. Među njima su Celine Dion, Charlotte Church, Elton John, Moby i Rebecca Ferguson.

Od 20. prosinca prošle godine do danas, zaprimljeno je 20 zahtjeva za javna okupljanja, odnosno demonstracije protiv Donalda Trumpa u vrijeme njegove inauguracije.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.