Vlada Republike Hrvatske ima tu nesreću da može, kad bi htjela, utjecati na sve te stvari od kojih se minutu poslije ograđuje. Verbalno se ograđuje od stvari u kojima praktično i vrlo izravno sudjeluje. Budući da Vlada nije ambasada u vlastitoj državi, onda se ocjena o tome kakva Vlada doista jest treba donositi prvenstveno na temelju djela, a ne riječi.

Čestitam Vladi Republike Hrvatske! Povodom sramotnih plakata u Vukovaru i nedjeljnog okupljanja crnokošuljaša u Zagrebu, poručili su: "U povodu uvredljivih i sramotnih plakata, koji su se jučer pojavili na Trpinjskoj cesti u Vukovaru, Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje svaki ekstremizam i akt provokacijskog karaktera protiv srpske manjine koji ne pridonosi zajedništvu i stabilnosti te zaštiti ljudskih prava svih građana Republike Hrvatske. Također, oštro osuđujemo današnje postrojavanje pripadnika stranke A-HSP-a u Zagrebu, kojima se, promoviranjem ustaštva i nacizma, napadaju temeljne vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske".

Čestitam im zato što su konačno na konkretan događaj reagirali i govoreći konkretno o konkretnom događaju. Naravno, generičke poruke o "osuđivanju svakog ekstremizma" bile su prisutne i ovaj put. Ali, ovaj put je ipak spomenuto na koje plakate se misli i na koju manjinu se misli. Kao što se postrojavanje crnokošuljaša jasno označilo kao promoviranje ustaštva i nacizma.

Kad se Vlada svrstava uz samu sebe i ograđuje od same sebe

Nisu bili ništa manje direktni od Veleposlanstva SAD-a: "Veleposlanstvo Sjedinjenih Država najsnažnije odbacuje neonacistička i proustaška stajališta izražena za vrijeme demonstracija nekolicine ljudi u Zagrebu u nedjelju. Osuđujemo svaki pokušaj povezivanja Sjedinjenih Država s ovom mrskom ideologijom." To je, svakako, uspjeh!

Ovakva priopćenja služe za svrstavanje na određenu stranu u situacijama kad, u pravilu, ne postoji nečiji direktan utjecaj na situaciju. Tako su SAD situaciju nazvale pravim imenom, svrstale se uz Vladu RH i ogradile se od ustašoida. Kao što je dan ranije Vlada RH situaciju nazvala pravim imenom, svrstala se uz samu sebe i ogradila se od same sebe.

Vlada ima tu nesreću da može, kad bi htjela, utjecati na sve te stvari od kojih se minutu poslije ograđuje. Verbalno se ograđuje od stvari u kojima praktično i vrlo izravno sudjeluje

Da, upravo taj skup "kojim se promovira ustaštvo i nacizam" i kojim se "napadaju temeljne vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske" ista ta Vlada je odobrila i legalizirala. Time što je isto to okupljanje osiguravala policija, kao i svako uredno prijavljeno javno okupljanje. Policija je, podsjetimo, javna služba Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske je, podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Iz ovoga se može zaključiti da je upravo Vlada RH ta koja promovira ustaštvo i nacizam, te napada temeljne vrijednosti ustavnog poretka, kako se ono zove, Republike Hrvatske. Ništa ne sugeriram niti lažno optužujem, samo u odnos stavljam riječi i djela.

Semantika, gospođo, semantika!

Jednako tako, Vlada se odlučno suprotstavlja "svakom obliku nasilja i govora mržnje, rasne, vjerske i spolne diskriminacije u borbi za jednakost, ljudsko dostojanstvo i sigurnost svih naših građana". Tako su se, recimo, oglasili povodom napada na LGBT party prije dva tjedna. Opet se suprotstavlja samoj sebi, svojem drugom "ja". Ili prvom "ja".

Onom kojem Ladislav Ilčić postaje savjetnik Davora Ive Stiera. Isti onaj čovjek koji je svoju bivšu stranačku kolegicu Željku Markić podržao u borbi za definiranje braka isključivo kao heteroseksualne zajednice. Istu onu kolegicu koja tvrdi da referendum organizira, praktički, iz čisto semantičkih pobuda. Nikako, naravno, nije usmjereno protiv LGBT populacije. Nakon referendumskog uspjeha, to je i potvrdila. Time što je počela cviliti o tome kako je Vlada izigrala volju građana donošenjem Zakona o životnom partnerstvu. Semantika, gospođo, semantika!

Upravo taj skup "kojim se promovira ustaštvo i nacizam" i kojim se "napadaju temeljne vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske" ista ta Vlada je odobrila i legalizirala. Time što je isto to okupljanje osiguravala policija, kao i svako uredno prijavljeno javno okupljanje

Tako se, recimo, Vlada bori protiv sebe same oko diskriminacije na temelju seksualne orijentacije.

Bori se silovito protiv same sebe i time što Davor Ivo Stier sudjeluje kao jedan od govornika na TradFestu. Festivalu na kojem se vode rasprave o opasnosti sekularizacije društva, rodne ideologije i promovira se prolajferski pogled na pobačaj. Ili se silovito bori protiv same sebe time što isti taj ministar sudjeluje u "Hodu za život".

To bi bili sasvim legitimni stavovi, da se razumijemo, kad se njima ne bi propagiralo ono što je u suprotnosti s onim što Vlada propagira. Znam da nema smisla ovo što sam upravo napisao, ali teško je dati smisao nečemu što nema smisla, ispričavam se!

Nesreća i (ne)činjenje Vlade

Ovo je samo nekoliko primjera, a ima ih puno više, gdje se Vlada istovremeno svrstava uz sebe i ograđuje se od sebe.

S druge strane, nakon nekoliko dana inzistiranja na odgovorima o tome planira li se zabraniti pobačaj, iz Ženeve je stigao konkretan odgovor. Od istog tog Davora Ive Stiera, kako prenosi forum.tm: "Poznato je što je stav HDZ-a oko zaštite života, poznato je što je stav HDZ-a oko definicije braka. Međutim, apsolutno odbacujem dezinformacije da će Vlada promijeniti zakon o pobačaju. To je premijer više puta rekao da neće učiniti. Ja sam to potvrdio i u subotu, potvrđujem to i danas".

Uspio je preko usana prevaliti čak i ta četiri slatka slova, LGBT. I potvrdio da misle štititi i dostojanstvo LGBT osoba. Poučen onim modelom da se Vlada verbalno suprotstavlja onome što Vlada čini, nije teško predvidjeti što će se dogoditi.

Ako Vlada izgleda kao da promiče ustaštvo, nacizam, netoleranciju i ekstremizam, ako se ponaša kao Vlada koja promiče ustaštvo, nacizam, netoleranciju i ekstremizam i ako zvuči kao Vlada koja promiče ustaštvo, nacizam, netoleranciju i ekstremizam, tad je vrlo vjerojatno riječ o Vladi koja promiče ustaštvo, nacizam, netoleranciju i ekstremizam

Stoga, očekujem da se, primjerice, Zakon o životnom partnerstvu promijeni. Ako i neće imati hrabrosti to činiti direktno, vjerojatno će sklapanje otežati na sličan način kao i pobačaj. Dodatno će svoje stavove potvrditi apsolutnim ignoriranjem LGBT zajednice, relativiziranjem možebitnih ekscesa (nešto mi zvoni kao da se to već dogodilo, hm!?) i zagorčavanjem života na suptilan i bizaran način poput onoga što je doživljavao Josef K.

Vlada ima tu nesreću da nije Ambasada SAD-a. Ima tu nesreću da, za razliku od Ambasade SAD-a, direktno utječe na čuvanje ustavnog poretka Republike Hrvatske. Ima tu nesreću da svojim (ne)činjenjem direktno utječe na porast netrpeljivosti, porast diskriminacije po svakoj osnovi, porast netolerancije, porast nesigurnosti i porast ekstremizma. Ili na smanjenje svega nabrojanog.

Hoće li budućnost pokazati da griješim?

Vlada ima tu nesreću da može, kad bi htjela, utjecati na sve te stvari od kojih se minutu poslije ograđuje. Verbalno se ograđuje od stvari u kojima praktično i vrlo izravno sudjeluje. Budući da Vlada nije ambasada u vlastitoj državi, onda se ocjena o tome kakva Vlada doista jest treba donositi prvenstveno na temelju djela, a ne riječi.

Ako Vlada izgleda kao da promiče ustaštvo, nacizam, netoleranciju i ekstremizam, ako se ponaša kao Vlada koja promiče ustaštvo, nacizam, netoleranciju i ekstremizam i ako zvuči kao Vlada koja promiče ustaštvo, nacizam, netoleranciju i ekstremizam, tad je vrlo vjerojatno riječ o Vladi koja promiče ustaštvo, nacizam, netoleranciju i ekstremizam.

Istina, ne zvuči tako, ipak svojim osudama takvih pojava u društvu sugerira da je moj zaključak možda ipak preoštar. Međutim, ako je to istina, tada slijedi da je riječ o, još gore, lažljivoj i licemjernoj Vladi koja promiče ustaštvo, nacizam, netoleranciju i ekstremizam.

Volio bih kad bi budućnost pokazala da sam pogriješio. Ako se pokaže da sam u krivu i netko me odluči tužiti za klevetu zbog toga što sam Plenkovića, njegovu bratiju i sestriju nazvao lažljivom i licemjernom Vladom koja promiče ustaštvo, nacizam, netoleranciju i esktremizam, ja ću im se drage volje ispričati.

I ograditi se od samog sebe.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.