Feministički kolektiv fAKTIV drugu godinu zaredom organizira osmomartovski Noćni marš u Zagrebu, a slične akcije organiziraju se i u drugim hrvatskim gradovima.

Zagrebački marš zakazan je za srijedu, 8. ožujka. Okupljanje je u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a marš kreće u 18:30.

"Već dugo svjedočimo širenju neokonzervativne ideologije, koja se obrušava na temeljna prava žena, na LGBT zajednicu, na sve Druge. Poručujemo tim promotorima patrijarhata, promotoricama prisilne reprodukcije, samoprozvanim 'podržavateljima života', koji nam serviraju priču o 'životu' dok istovremeno utjeruju strah i siju mržnju:

Nemate šanse. Žene ne pristaju. Nema povratka. Ne računajte na nas u vašoj velikoj demografskoj obnovi! Iako je žalosno da danas branimo nešto izboreno prije skoro 40 godina, to nas ne smije obeshrabriti. Često, nažalost, ne biramo svoju revoluciju, ali smo dužne sudjelovati u borbama protiv patrijarhata i fašizma u kojima se nađemo. Dužne smo reagirati, obraniti prava, ne dopustiti da nas ugnjetavaju.

Sada je vrijeme otpora

Ako nas je povijest ičemu naučila, to je da ništa nećemo dobiti, a ni obraniti bez borbe. Spremne smo boriti se za sebe, u ime svih onih koje su se borile za nas i onih kojima borbu ostavljamo u nasljedstvo

Posted by Faktiv on Tuesday, 7 March 2017

Slijedimo svoje prethodnice - borkinje koje su se izborile za siguran i legalan pobačaj, pridružimo se uvijek prisutnom i rastućem globalnom ženskom otporu i glasno viknimo: E, nećete! OVO JE DOBA OTPORA! SAD JE VRIJEME OTPORA!", poručuju iz fAKTIV-a.

Jutarnje akcije pred ministarstvima

Istog dana, samo u jutarnjim satima, aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske, ženskih sindikalnih grupa SSSH, NHS i HURS te udruge Roda organiziraju protestnu akciju povodom Dana žena, pod nazivom Žene protiv bijede.

Akcija započinje okupljanjem pred Radničkim domom u srijedu, 8. ožujka u 9:00 sati, odakle se u posebno organiziranom autobusu kreće pred Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstvo rada i mirovinskog sustava gdje će se održati kratki govori i predati zahtjevi.

Žene Splita organizirale su se prvi put u obrani svojih prava i podršci drugim ženama prije gotovo sto godina. Danas su neka od davno izborenih prava ugrožena direktnim napadima konzervativaca koji ženu žele vratiti u privatnu sferu i svesti je na ulogu majke i ponizne supruge

Nakon obilaska ministarstava okupit će se na Trgu bana J. Jelačića u podne.

"Ovdje ćemo javnost obavijestiti o zahtjevima koje smo uputile ministarstvima te vas pozivamo da se okupimo u što većem broju kako bismo upozorile na sve veće žensko siromaštvo i ukazale na odgovornost Vlade RH.

Akcijom upozoravamo na teške socio-ekonomske uvjete u kojima žive žene svih dobi u Hrvatskoj, u kojoj 96 posto novozaposlenih žena dobiva ugovore na određeno vrijeme, gdje su žene izložene seksualnom zlostavljanju, uznemiravanju i ucjenjivanju na radnome mjestu, gdje žene primaju manju plaću za jednaki rad i još manju mirovinu, gdje nije osiguran dovoljan broj jaslica i vrtića, gdje država na žene prebacuje obavezu brige i skrbi za najosjetljivije skupine, gdje se ženama uskraćuju reproduktivna seksualna prava i pravo na besplatnu zdravstvenu skrb, gdje žene nisu zaštićene od nasilja i gdje su žene izložene sustavnoj diskriminaciji.

Tražimo socijalnu pravdu. Nećemo dozvoliti daljnje urušavanje ženskih ljudskih prava. Tražimo da Vlada prestane kršiti ustavne odredbe, zakone i međunarodne dokumente koje je dužna provoditi", poručuju organizatorice.

Marširat će se i u Splitu, Šibeniku i Zadru

Splitski Noćni marš ZA prava žena održava se na isti dan te u isto vrijeme kad i zagrebački, a organizira ga udruga Domine.

"Žene Splita organizirale su se prvi put u obrani svojih prava i podršci drugim ženama prije gotovo sto godina. Danas su neka od davno izborenih prava ugrožena direktnim napadima konzervativaca koji ženu žele vratiti u privatnu sferu i svesti je na ulogu majke i ponizne supruge. Brojna prava žene još su daleko od priznavanja i ostvarenja jednakosti, na što želimo upozoriti ovom protestnom akcijom", poručuju organizatorice u opisu događanja na Facebooku.

Akcija započinje okupljanjem na Pjaci u 18:00. Ruta marša kreirana je s namjerom da se prisjetimo žena koje su prije gotovo sto godina dizale svoj glas u Splitu za svoja građanska i radnička prava. Akcija završava na Pjaci gdje ćemo glasno uputiti svoje zahtjeve Vladi, kaže se u priopćenju uz hashtag #zenesplitazasvezenesvita.

Nemate šanse. Žene ne pristaju. Nema povratka. Ne računajte na nas u vašoj velikoj demografskoj obnovi! Iako je žalosno da danas branimo nešto izboreno prije skoro 40 godina, to nas ne smije obeshrabriti

Forum žena SDP Šibenik stoji iza organizacije šibenskog Noćnog marša ZA prava žena koji će krenuti utorak, 7. ožujka, s Poljane Maršala Tita uz kratku poruku:

"Pridružite se noćnom maršu 7.3., okupljanje u 18.00 na Poljani. Tu smo da se zajedno podsjetimo na kontinuitet i važnosti ženske borbe i da kažemo glasno NE smanjivanju i dokidanju prava žena! Zajedno tražimo bolje i pravednije društvo jednakih mogućnosti za žene i muškarce!".

Njihove kolegice iz Foruma žena SDP Zadar Noćni marš za prava žena zakazale su za 8. ožujka, a kreće u 18.00 sati iz Perivoja Gospe od Zdravlja u Zadru. Nakon toga, kažu na stranici događanja, u 19.00 sati će se u prostorijama SDP-a Zadar održati prigodni domjenak povodom Dana žena.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.