Nakon vijesti o napadu na gej par u nizozemskom gradu Arnhemu, podršku su iskazala dvojica tamošnjih političara, ali i niz heteroseksualnih muškaraca koji na društvenim mrežama masovno objavljuju svoje fotografije na kojima se drže za ruke s drugim muškarcima.

Jer, čini se da je upravo to bio povod brutalnom napadu na Jaspera Vernes-Sewratana i Ronniea Sewratan-Vernesa koji su se u ranim jutarnjim satima u nedjelju vraćali kući s partyja, držeći se za ruke. Zaskočila ih je skupina mladića dovikujući im uvrede, na što su odvratili i nastavili dalje, ali uslijedio je fizički napad.

Nastradao je Ronnie Sewratan-Vernes koji je, pretučen papagajkama, pretrpio teže ozljede, a policija je privela osumnjičene od kojih je većina maloljetna – trojici je 16, a jednom 14 godina, a četvrti je napadač dvadesetogodišnjak.

"Mi u Nizozemskoj smatramo da je posve normalno izraziti to što jeste, ali nekim ljudima to očito nije"

Napad je izazvao osudu javnosti te istaknutih političara, a novinarka Barbara Barend na Twitteru je pozvala sve muškarce u Nizozemskoj da se u javnosti drže za ruke kako bi time iskazali podršku napadnutim žrtvama.

Prvi su je poslušali Alexander Pechtold, vođa demokratske stranke D66 i njihov financijski stručnjak Wouter Koolmees koji su u ponedjeljak došli na pregovore o sastavljanju nove nizozemske vlade držeći se za ruke. Njihova je gesta odmah postala viralna vijest u medijima diljem svijeta.

"Mi u Nizozemskoj smatramo da je posve normalno izraziti to što jeste, ali nekim ljudima to očito nije, naročito u svakodnevnom životu. Zato mislim kako je veoma važno da mi ovaj tjedan pokažemo kako je to posve normalno", kazao je Pechtold tom prigodom okupljenim novinarima.

Nakon poziva novinarke Barend, društvene su mreže preplavile fotografije muškaraca koji se drže za ruke, a akcija solidarnosti popraćena je hashtagom #allemannenhandinhand.

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.