Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije skupina stranih veleposlanika u RH obilježila je isticanjem zastava duginih boja pred veleposlanstvima. U priopćenju za javnost ističu kako je zastava duginih boja univerzalni simbol raznolikosti i solidarnosti s LGBTIQ zajednicom i da danas potvrđuju svoje protivljenje svim oblicima diskriminacije, uključujući i onu na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

"Građani svih država, uključujući i lezbijke, homoseksualce, biseksualce, transrodne, transseksualne, interseksualne i queer osobe, trebali bi moći živjeti slobodno, bez straha od nasilja ili diskriminacije i tako da ih se ne tretira kao čudake ili građane drugog reda, već igrati važnu ulogu u društvu. Ali zastava duginih boja nije izvješena samo u inat nepravdi. Postavljena je kao proslava raznolikosti i uvjerenja da su naša društva jača ne usprkos našim razlikama, već upravo zbog njih", ističu veleposlanici iz zapadnih demokracija akreditirani u RH.

"Raznolikost naša društva čini inovativnijima, kreativnijima i vibrantnijima"

Žale što i u Hrvatskoj još uvijek postoje povremeni slučajevi netolerancije i diskriminacije prema LGBTIQ zajednici te izražavaju zabrinutost zbog napada na noćni klub Super Super u veljači ove godine.

"Sve nas je zabrinuo napad na noćni klub Super Super u veljači koji su osudili svi hrvatski politički vođe, uključujući i potpredsjednika Vlade Davora Stiera, koji je inzistirao na tome da je “izuzetno važno da se svi hrvatski građani osjećaju sigurno".

"Kada dođe do takvih događaja, moramo produbiti svoju predanost raznolikosti i uključivosti u svakom pojedinom društvu, trebamo jasno i glasno reći da poštovanje treba biti iznad svega, bez obzira na naše razlike. Štoviše, moramo u potpunosti prihvatiti činjenicu da raznolikost naša društva čini inovativnijima, kreativnijima i vibrantnijima", naglašavaju veleposlanici.

Poručuju da svi oni na Hrvatsku gledaju kao na partnera u promicanju prava LGBTIQ osoba i podsjećaju da je prije 40 godina Hrvatska liječnička komora bila jedno od prvih službenih tijela koje je odbacilo stav da je homoseksualnost poremećaj te da se to dogodilo 17 godina prije Svjetske zdravstvene organizacije.

 

Today, on #IDAHOT, we celebrate LOVE ❤️ #LoveIsGREAT

Posted by British Embassy Zagreb on Wednesday, 17 May 2017

 

Pohvale za predsjednicu

"Hrvatska je također bila među prvim zemljama koje su dekriminalizirale istospolne odnose odraslih osoba uz pristanak. Danas hrvatski pravni okvir jasno zabranjuje diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili rodnog izražavanja i cjelokupna hrvatska javnost sve više prihvaća razlike te postaje svjesna štete koju uzrokuje diskriminacija.

Hrvatska je već 2011. godine službeno priznala Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije te su naše države usko surađivale s Hrvatskom kako bi se unaprijedilo poštovanje prava LGBTIQ osoba i na međunarodnom planu, na forumima poput UN-a i OSCE-a te, naravno (za mnoge od nas), kroz zajednička stajališta država članica Europske unije", navodi se u priopćenju.

Veleposlanici su pohvalili predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović jer je na svojoj inauguraciji izričito prisegnula biti predsjednicom svih građana Hrvatske, bez obzira na seksualnu orijentaciju. No, upozoravaju i da "moramo hitno reagirati i tako obraniti prava kada ih se nekome želi uskratiti".

Na kraju priopćenja se ističe da se u sve većem broju zemalja, kao i u Hrvatskoj, "okupljamo bez straha, slavimo raznolikost i temeljno pravo da budemo ono što jesmo – hetero, homo, muško, žensko, trans, queer, questioning, intersex ili bilo koji drugo identitet koji odaberemo".

"Odlučno radimo zajedno kako bismo proširili djelokrug ovih sloboda i zaista ih učinili univerzalnima", zaključili su veleposlanici Ilir Melo (Albanija), Andreas Wiedenhoff (Austrija), Philippe Benoit (Belgija), Boro Vučinić (Crna Gora) Juan Luis Nilo Valledor (Čile), Anders Christian Hougård (Danska), Timo Rajakangas (Finska), Philippe Meunier (Francuska), Adriano Chiodi Cianfarani (Italija), Daniel Henry Andrew Maksymiuk (Kanada), Ellen Berends (Nizozemska), Thomas Eberhard Schultze (Njemačka), Astrid Versto (Norveška), Smiljana Knez (Slovenija), Eduardo Aznar (Španjolska), Lars Schmidt (Švedska), Stefan Estermann (Švicarska) i Andrew Stuart Dalgleish (Ujedinjeno Kraljevstvo)

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.