U petak, 17. svibnja, tradicionalno će se i u Hrvatskoj obilježiti Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT), a ujedno službeno počinje i Mjesec ponosa.

Tako će u 10 sati na ulazu u kompleks Katran (Radnička cesta 21-27, Zagreb, kod rotora), udruga Zagreb Pride predstaviti platformu za prijavu zločina iz mržnje prema LGBTIQ osobama Rozi megafon. Cilj platforme je informirati i educirati o zločinu iz mržnje te povećati broj prijava zločina iz mržnje prema LGBTIQ osobama.

Podizanje duginih zastava pred Mimarom i Partycipacija: IDAHOT edition

Upravo su neposredna iskustva osoba iz LGBTIQ zajednice u Hrvatskoj potaknula na pokretanje platforme Rozi megafon, a postojanje problema potvrđuje i statistika. Naime, od 133 prijavljena prekršaja s elementima poticanja i pozivanja na mržnju, njih 97 odnose se na LGBTIQ osobe kao žrtve. Uz to, čak devet od 10 zločina iz mržnje u Hrvatskoj prođe nekažnjeno.

Kampanju i novu platformu predstavit će članica upravnog odbora Zagreb Pridea Matea Kosovec, a osoba koja je doživjela zločin iz mržnje ispričat će svoje iskustvo.

Nešto kasnije, u 14:00 ispred Muzeja Mimara čeka nas podizanje duginih zastava, a to je mjesto s kojeg će, kao i prethodnih godina, krenuti osamnaesta zagrebačka Povorka ponosa. U večernjim satima, točnije u 21:00 počinje Partycipacija: IDAHOT edition u Melinu (Kožarska 19).

Želite li podržati Povorku ponosa i druge aktivnosti tijekom Mjeseca ponosa, to možete učiniti i online na http://www.zagreb-pride.net/hr/doniraj/.

Sedamnaesta sezona festivala Queer Zagreb

Istog dana započinje i 17. Queer Zagreb sezona u sklopu koje će zagrebačka publika od 17. do 24. svibnja imati priliku pogledati bogati kulturni program obilježen estetikom čežnji i snova. Kroz osam festivalskih dana čeka vas niz predstava, radionica, predavanja, izložba i jedan koncert.

Dominovi festivalski programi dio su Inicijative umjetnost dostupna svima prema kojoj se ulaznice samo rezerviraju na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., a po izlasku s predstave svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim mogućnostima podrške odgledanom umjetničkom radu.

Cjelokupan program festivala možete pronaći ovdje.

Predizborno sučeljavanje na temu zaštite temeljnih prava djece i LGBTI roditelja

Dugine obitelji ovog petka organiziraju predizborno sučeljavanje predstavnika lista za EU parlament pod nazivom "Dugine obitelji u Europi: zaštita temeljnih prava djece i LGBTI roditelja" s početkom u 11:00 u prostoru udruge Roda, Žerjavićeva 10, u Zagrebu.

Na sučeljavanju će se razgovarati o temama poput zaštite prava djece LGBTI osoba, usklađivanja načela mobilnosti EU za djecu i roditelje u duginim obiteljima*, zaštite duginih obitelji od diskriminacije i ostalih srodnih tema od važnosti za LGBTI zajednicu.

Na sučeljavanju sudjeluju Diana Topčić-Rosenberg (Amsterdamska koalicija), Bojan Glavašević (START), Mirela Holy (SDP), Rada Borić (Možemo! - Nova ljevica - ORAH) i Dario Carev (Pametno).

Poziv na sučeljavanje poslan je još listama HDZ-a, MOST nezavisnih lista, Živog Zida, Radničke fronte, HSLSa, Zelene liste, Mislava Kolakušića i Milana Bandića, ali Dugine obitelji nisu dobile odgovor na poziv.

"Laugh Out Proud", LGBT stand up comedy show

U 20:30 u Studiju smijeha počinje "Laugh Out Proud", LGBT stand up comedy show" koji se bori protiv homofobije i transfobije najjačim mogućim oružjem – humorom. Svi komičari i komičarke koji/e nastupaju u stand up programu simboličnog imena, dio su LGBT zajednice, a to su Martina Ipša, Marina Orsag i Hrvoje Hrc Krmelić.

Cilj projekta jest, kako navode na stranici događanja, educirati ljude o LGBT zajednici kroz smijeh i humor. Nastupi i šale neće biti isključivo LGBT tematike, no to će svakako biti večer najboljih šala svakog komičara i komičarke.

Ulaznice za “Laugh Out Proud” po cijeni od 40 kuna možete kuputi online ili na blagajni Studija smijeha, svaki dan kad je predstava od 19:00 do 21:00. Rezervacije se primaju na 095 5103 129 ili na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Rezervacije vrijede do 20:00 na dan showa.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.