Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije koji se u Hrvatskoj službeno obilježava od 2011. godine, udruga Zagreb Pride priopćenjem za medije izrazila je zabrinutost stanjem ljudskih prava LGBTIQ osoba u RH te poručuju kako ne pristaju na mračno doba uz najavu veće vidljivosti te strastvenije i glasnije borbe.

Podsjećaju kako su dosad najveći doprinos obilježavanju ovoga dana dali Grad Rijeka i Krapinsko-zagorska županija te Filozofski fakultet u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru i Rijeci.

"Od 2016. godine ponovno svjedočimo porastu zločina iz mržnje u javnim prostorima (od paljenja zastave Zagreb Pride na Trgu bana Jelačića tijekom Tjedna ponosa 2016. do napada suzavcem na LGBTIQ party u klubu Super Super u veljači 2017.) i porastu govora mržnje u medijima i na društvenim mrežama. Posebno je zabrinjavajuće stanje koje zatičemo u sustavu obrazovanja, u kojem nailazimo na potpuno ignoriranje i nepoduzimanje mjera za zaštitu mladih LGBTIQ osoba koje su izložene zlostavljanju", kažu iz Zagreb Pridea.

Životi LGBTIQ osoba nevažni za hrvatsko društvo

Usporedno s tim, navodi se, svjedoče nedostatku političke volje da se implementiraju politike i poduzmu konkretne mjere za prevenciju i suzbijanje nasilja i diskriminacije, čime se LGBTIQ zajednici šalje poruka da su njihovi životi nevažni za ovo društvo.

"Povodom proslave Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, prkosno poručujemo da nećemo ustuknuti ni milimetra u našoj borbi. Dok god naše obitelji bivaju smatrane manje vrijednima, dok god nam bivaju negirana puna građanska i socijalna prava te pravo na tjelesnu autonomiju i samoodređenje, dok god jurimo prema društvu jednoumlja i mržnje. Mi smo ovdje, mi smo među vama. I mi ne damo svoja teško izborena prava, nego želimo potpunu ravnopravnost, želimo da naše obitelji budu prepoznate i želimo se slobodno rodno izražavati bez straha od nasilja", kažu.

Vrijeme za još jedan korak naprijed

Zagreb Pride ističe i kako je nakon 15 održanih zagrebačkih Povorki ponosa, preko 60 različitih pravnih akcija protiv homofobnih i transfobnih zločina iz mržnje i diskriminacije, četiri nacionalne kampanje, bezbroj sati aktivnog doprinosa u izradi zakona i zakonskih propisa za osiguranje jednakopravnosti LGBTIQ osoba, došlo vrijeme za još jedan korak naprijed u inat onima koji nas vuku u neka mračnija doba.

U srijedu u 18:30 svibnja ispred muzeja Mimara bit će istaknute zastave duginih boja, čime ujedno počinje i Mjesec ponosa koji će trajati od 17. svibnja do 10. lipnja. Podsjetimo, središnje događanje, odnosno Povorka ponosa će se održati 10. lipnja (subota) s početkom od 15 sati ispred muzeja Mimara na Roosveltovom trgu.

"Na mračno doba ne pristajemo i bit ćemo vidljivi i vidljive još više, još strastvenije, još borbenije, još glasnije", završno poručuje Zagreb Pride.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.