Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije koji se u Hrvatskoj službeno obilježava od 2011. godine, udruga Zagreb Pride priopćenjem za medije izrazila je zabrinutost stanjem ljudskih prava LGBTIQ osoba u RH te poručuju kako ne pristaju na mračno doba uz najavu veće vidljivosti te strastvenije i glasnije borbe.

Podsjećaju kako su dosad najveći doprinos obilježavanju ovoga dana dali Grad Rijeka i Krapinsko-zagorska županija te Filozofski fakultet u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru i Rijeci.

"Od 2016. godine ponovno svjedočimo porastu zločina iz mržnje u javnim prostorima (od paljenja zastave Zagreb Pride na Trgu bana Jelačića tijekom Tjedna ponosa 2016. do napada suzavcem na LGBTIQ party u klubu Super Super u veljači 2017.) i porastu govora mržnje u medijima i na društvenim mrežama. Posebno je zabrinjavajuće stanje koje zatičemo u sustavu obrazovanja, u kojem nailazimo na potpuno ignoriranje i nepoduzimanje mjera za zaštitu mladih LGBTIQ osoba koje su izložene zlostavljanju", kažu iz Zagreb Pridea.

Životi LGBTIQ osoba nevažni za hrvatsko društvo

Usporedno s tim, navodi se, svjedoče nedostatku političke volje da se implementiraju politike i poduzmu konkretne mjere za prevenciju i suzbijanje nasilja i diskriminacije, čime se LGBTIQ zajednici šalje poruka da su njihovi životi nevažni za ovo društvo.

"Povodom proslave Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, prkosno poručujemo da nećemo ustuknuti ni milimetra u našoj borbi. Dok god naše obitelji bivaju smatrane manje vrijednima, dok god nam bivaju negirana puna građanska i socijalna prava te pravo na tjelesnu autonomiju i samoodređenje, dok god jurimo prema društvu jednoumlja i mržnje. Mi smo ovdje, mi smo među vama. I mi ne damo svoja teško izborena prava, nego želimo potpunu ravnopravnost, želimo da naše obitelji budu prepoznate i želimo se slobodno rodno izražavati bez straha od nasilja", kažu.

Vrijeme za još jedan korak naprijed

Zagreb Pride ističe i kako je nakon 15 održanih zagrebačkih Povorki ponosa, preko 60 različitih pravnih akcija protiv homofobnih i transfobnih zločina iz mržnje i diskriminacije, četiri nacionalne kampanje, bezbroj sati aktivnog doprinosa u izradi zakona i zakonskih propisa za osiguranje jednakopravnosti LGBTIQ osoba, došlo vrijeme za još jedan korak naprijed u inat onima koji nas vuku u neka mračnija doba.

U srijedu u 18:30 svibnja ispred muzeja Mimara bit će istaknute zastave duginih boja, čime ujedno počinje i Mjesec ponosa koji će trajati od 17. svibnja do 10. lipnja. Podsjetimo, središnje događanje, odnosno Povorka ponosa će se održati 10. lipnja (subota) s početkom od 15 sati ispred muzeja Mimara na Roosveltovom trgu.

"Na mračno doba ne pristajemo i bit ćemo vidljivi i vidljive još više, još strastvenije, još borbenije, još glasnije", završno poručuje Zagreb Pride.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam