Povodom teksta našeg komentatora Gordana Duhačeka, "Kako je Prajd postao jedan veliki party u granicama pristojnosti", objavljujemo reagiranje čitatelja Marka koji je sa svojim životnim partnerom tužio Hrvatsku zbog diskriminacije jer im nije dozvoljeno posvajanje, a osvrće se na kontekst u kojem su njih dvojica spomenuti u navedenom tekstu. U nastavku njegovu reakciju pročitajte u cijelosti.

"Poštovani Gordane, zahvaljujem Vam na prostoru koji ste nam posvetili u članku "Kako je Prajd postao jedan veliki party u granicama pristojnosti” objavljenom na Crol.hr-u i zahvaljujem na nadi koju dijelite s nama projicirajući našu moguću pobjedu na pobjedu cijele LGBTIQ zajednice.

Dijelim s Vama mišljenje o 'sunovratu javne prisutnosti i političkog utjecaja hrvatskog LGBT aktivizma, raspršenog, projektiziranog…' Ono gdje se razlikujemo, što mene veseli a Vas rastužuje, jest stav o sadržaju i metodama aktivizma.

Moguće je da razlike izvorno potječu od svjetonazorskih razlika u našim vrijednosnim sustavima. Dok je za Vas 'biti peder prednost jer imaš priliku iskusiti bogatiji i raznolik život' kako navodite u jednom intervjuu, čime se nespretno implicira superiornost gej identiteta u odnosu na druge identitete, za mene je gej identitet tek jedan u nizu identiteta koji me opisuju.

Različite vrste aktivizma

On pritom nije bolji, veći, lošiji ili ružniji od drugih mojih, niti od tuđih identiteta. Izjavom poput one kako je 'u LGBT zajednici i dalje prisutan refleks jeftinog, autohomofobijom prožetog pljuvanja po Prajdu' opetovano dodjeljujete etikete autohomofobije svima koji ne podržavaju Pride što me osobito iznenađuje s obzirom na vaše izražene analitičke sposobnosti i zavidan intelektualni kapacitet.

Tako ste inercijom i mene svrstali u prethodno formiranu ladicu u koju smještate sve one koji ne slijede istu pravocrtnu liniju gejstva. Uz poštovanje prema Vama kao aktivistu, piscu i emancipiranoj gej osobi, dopustite da i sebi dodijelim ovu posljednju etiketu.

Mi nismo nikakvi preplašeni miševi, mi smo trenutačno vrhunac aktivizma, sviđalo se to Vama ili ne. I mi bismo voljeli da se i drugi priključe borbi koja slijedi, a slijedi borba za bračnu jednakost u kojoj će jedan par 'idealtipskih predstavnika zagrebačke LGBT buržoazije' biti u prvim redovima

Mislim da se možemo složiti oko činjenice kako postoje različite vrste aktivizma i da se ne slažemo oko toga da je Pride vrhunac i metafora LGBT aktivizma u Hrvatskoj. Postoje brojne zagovaračke akcije i brojni pojedinci koji svakodnevno mijenjaju naše društvo. Postoji jedan Ivan, jedna Espi, jedna Ana, jedan Renato, jedna Eleonora… Postoje i udruge koje brinu za potrebe 'buržujskih pedera i lezbi' koji su iritantno heteronormativni u svojim težnjama za pravno reguliranim obiteljskim životom.

Na istoj strani povijesti

Kad našu taktičku anonimnost nazivate iritantnom, stavljate me u poziciju dociranja koja je inače Vaša prirodna pozicija. Naime, naša anonimnost po svim pravilima psihološke struke u perspektivi razvoja naše buduće djece nema alternativu. I to morate znati.

Uz zavidnu dozu ironije prema nama ipak ste spremni unaprijed prigrliti našu obiteljsku priču kao aktivistički čin koji pripada čitavoj LGBT zajednici. Naša pobjeda bit će jednako pobjeda Mire Mirić iz Čekrčića Donjih kao i pobjeda Gordana Duhačeka.

Dijelim s Vama mišljenje o 'sunovratu javne prisutnosti i političkog utjecaja hrvatskog LGBT aktivizma, raspršenog, projektiziranog…' Ono gdje se razlikujemo, što mene veseli a Vas rastužuje, jest stav o sadržaju i metodama aktivizma

Ono što ona neće biti, neće biti pobjeda Zagreb Pridea jer smo mi za vas, kao i za njih tek 'srednjoklasni i visokoobrazovani zagrebački gejevi… lijepo friziranih potiljaka…'. Pride je imao priliku stati iza nas i podržati nas u začetku naše obiteljske priče, ali je zbog osobnih sujeta odlučio to ne učiniti.

Mi nismo nikakvi preplašeni miševi, mi smo trenutačno vrhunac aktivizma, sviđalo se to Vama ili ne. I mi bismo voljeli da se i drugi priključe borbi koja slijedi, a slijedi borba za bračnu jednakost u kojoj će jedan par 'idealtipskih predstavnika zagrebačke LGBT buržoazije' biti u prvim redovima.

I ne zaboravimo, Vi i ja smo na istoj strani povijesti.

Marko (podaci poznati uredništvu)"

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.