Premda su iz kluba Hangar najavili priopćenje o homofobnom napadu na brazilskog državljanina, to se još nije dogodilo. Tek su neki zaposlenici tog kluba na Facebooku stavili profilne slike s duginim bojama i porukom #prayforHangar ("Molite za Hangar"), bez objašnjenja što time žele reći, a udruga Zagreb Pride je pozvala domaću političku "kremu" da spomenuti napad osudi.

Podsjetimo, brazilski državljanin u noći s petka na subotu pretučen je u zagrebačkom klubu Hangar zbog poljupca s dečkom, a napali su ga barmen i zaštitari. Zagreb Pride je u kontaktu sa žrtvom, a daljnje korake najavljuju za ponedjeljak, 5. lipnja.

"Kroz naše dugogodišnje iskustvo pružanja pravne podrške LGBTIQ žrtvama diskriminacije i zločina iz mržnje, svjedočimo ozbiljnom porastu zločina iz mržnje i govora mržnje prema LGBTIQ osobama u posljednjih nekoliko godina. Za razinu nasilja prema LGBTIQ osobama odgovorna je klima naglašene društvene polarizacije u zadnjih godinu dana, te je stoga krajnje vrijeme da strukture vlasti prepoznaju nasilje prema LGBTIQ osobama kao značajan i urgentan društveni problem", priopćili su.

Hoće li se oglasiti predsjednica i premijer?

Pozvali su predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da najoštrije osude napad na LGBTIQ osobe te daju jasnu i nedvosmislenu poruku javnosti da su homofobija i transfobija u našem društvu nedopustive pojave.

Zagreb Pride apelira na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast da se pokrenu ozbiljne i sveobuhvatne sistemske mjere usmjerene prevenciji i adekvatnom sankcioniranju homofobnih i transfobnih zločina iz mržnje, a i ovom prilikom žele osnažiti LGBTIQ zajednicu te je ohrabriti na prijavljivanje svakog zlostavljanja.

"Svako dobacivanje, uznemiravanje ili fizičko nasilje upućeno na osnovi spolne orijentacije, rodnog identiteta ili rodnog izražavanja, predstavlja zločin iz mržnje te je kažnjivo. Zato potičemo svakog tko je doživio ili doživjela diskriminaciju i/ili nasilje da isto prijavi Zagreb Prideu na hitni broj telefona 091 784 6278 koji je dostupan od 0 do 24.

"Molite za Hangar"

Prijava nasilja ili drugog oblika diskriminacije može biti i anonimna, a ukoliko želite dobiti pravnu ili psihološku pomoć, omogućit ćemo je o našem trošku. Naša poruka cijeloj LGBTIQ zajednici je: 'Niste same i sami. Tu smo da se zajedno odupremo diskriminaciji i nasilju'", završno poručuju iz Zagreb Pridea.

Iz kluba Hangar i dalje šute – rubrika s ocjenjivanjem na njihovoj stranici na Facebooku je i dalje ukinuta, no posjetitelji/ce koriste priliku za izražavanje mišljenja u komentarima ispod njihove posljednje objave od 1. lipnja, a neki pozivaju i na pisanje negativnih recenzija na Googleu.

prayforhangar

Tek su neki zaposlenici svoje profilne slike zamijenili slikama s duginim bojama i porukom #prayforHangar ("Molite za Hangar"), no nisu objasnili što time žele poručiti.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.