U njemačkom saveznom parlamentu Bundestagu će se u petak, 30. lipnja, glasati o uvođenju bračne jednakosti za istospolne parove. Prema trenutačnim prognozama, parlamentarna većina za "Ehe für alle" ("Brak za sve") postoji, jer su svoju podršku najavili i neki zastupnici demokršćana kancelarke Angele Merkel koji su dosad blokirali otvaranje institucije braka istospolnim parovima.

Socijaldemokrati, Zeleni i Die Linke odavno pak podržavaju bračnu jednakost. Kad je riječ o stavu njemačkih građana, oni smatraju da je krajnje vrijeme za uvođenje bračne jednakosti, koju po svim relevantnim anketama podržava između 70 i 80 posto Nijemaca.

Zadnja sjednica Bundestaga prije višetjedne ljetne stanke imat će neprijeporno povijesni značaj. Iako se još prošlog tjedna činilo da njemački parlamentarni zastupnici neće prije odlaska na godišnji odmor raspravljati o važnim temama, sve se promijenilo nakon intervjua koji je početkom tjedna njemačka kancelarka i predsjednica CDU-a Angela Merkel dala za ženski časopis Brigitte.

Bračna jednakost uvjet za sklapanje koalicije nakon rujanskih izbora

Intervju je održan pred publikom u jednom berlinskoj dvorani i prenošen uživo na internetu, a Merkel je u jednom trenutku jedan muškarac iz publike upitao kad će moći stupiti u brak s čovjekom kojeg voli. Kancelarka je odgovorila u svom standardno zapetljanom stilu, prvo naglašavajući kako je "primijetila da su sve druge stranke u Bundestagu za istospolni brak", te dodavši kako želi "tu diskusiju voditi u situaciji koja vodi u pravcu odluke po savjesti".

Tih nekoliko riječi zapravo su signalizirale da njemačka kancelarka mijenja stav svoje stranke oko glasanja o "braku za sve", jer je prethodni stav CDU-a bio jasno protiv, unatoč nekim istaknutim demokršćanima koji su pledirali za promjenu takve politike.

No, na snazi je bila odluka da se oko pitanja bračne jednakosti pri mogućem glasanju mora poštivati stranačka stega, a kako bi se izbjegla podjela u stranci i svađa s konzervativnijim sestrinskom strankom SCU iz Bavarske, lideri demokršćana su blokirali mogućnost da Bundestag o toj temi glasa, unatoč nekoliko spremnih zakonskih prijedloga, kojima je blokirano puštanje u redovnu proceduru.

Za imidž demokršćana izgledalo bi prilično loše da se s islamofobnim, ksenofobnim i homofobnim AfD-om nađu na istoj strani oko teme istospolnih brakova

Također, prilikom sklapanja velike koalicije CDU-a i SPD-a prije četiri godine, socijaldemokrati nisu insistirali na temi bračne jednakosti kao ključnoj za sklapanje koalicije, te su poštivali koalicijski dogovor po kojem vladajuće stranke zajednički upućuju zakonske prijedloge u proceduru. No dosta se toga promijenilo od 2013., te su u međuvremenu i Zeleni i liberalni FDP izglasali kako je bračna jednakost uvjet za sklapanje koalicije nakon rujanskih izbora, na kojima Merkel želi dobiti četvrti kancelarski mandat.

Vrhunska taktičarka moći

Onda je isti zaključak na svom stranačkom saboru donio i SPD, što je značilo da Merkeličini demokršćani moraju na jesen pristati na uvođenje bračne jednakosti u Njemačkoj ako žele sastaviti vladajuću većinu u Bundestagu.

Pored toga, jedina druga stranka koja je protiv istospolnih brakova je ekstremno desna Alternativa za Njemačku (AfD), te bi izgledalo prilično loše za imidž demokršćana da se s islamofobnim, ksenofobnim i homofobnim AfD-om nađu na istoj strani oko teme istospolnih brakova, naročito ako se u obzir uzme da sve ankete pokazuju da između 70 i 80 posto Nijemaca podržava otvaranje braka istospolnim parovima, a 75 posto Nijemaca mogućnost da istospolni parovi posvajaju djecu.

Jednostavnije rečeno, većinski stav njemačkog društva je o temi bračne jednakosti već godinama bitno ispred zakonodavne situacije, po kojoj istospolni parovi imaju mogućnost registriranog partnerstva, što je uvela crveno-zelena vlada Gerharda Schrödera 2001. godine. Merkel je uvijek pazila da ne zauzima političke pozicije o važnim temama nasuprot većine njemačkog društva - s izbjegličkom krizom kao jedinom djelomičnom iznimkom - te je i prije mijenjala stavove kako bi se našla na poziciji koju podržava većina Nijemaca, primjerice kad je riječ o nuklearnoj energiji.

Tu su i njemačke inačice Željke Markić, okupljene u ekstremističkom pokretu "Demo für alle" ("Prosvjed za sve"), ali na njih isto nitko previše ne obraća pozornost, jer su posve društveno marginalizirani, a njihovi klerikalni, homofobni i ekstremni stavovi u mainstreamu njemačkog društva nailaze na osudu i/ili podsmijeh

Stoga njezina izjava kako bi se oko "braka za sve" trebalo glasati po savjesti zapravo i nije toliko iznenađujuća, ako se poznaje modus operandi ove vrhunske taktičarke moći. No, Merkel zasigurno nije računala na lukavu reakciju SPD-a, koji je njezine riječi protumačio kao priliku da se o bračnoj jednakosti brže-bolje glasa u Bundestagu, te je samo dva dana kasnije na parlamentarnom odboru za pravosuđe zajedno s opozicijom preglasao CDU i CSU, te već postojeći prijedlog zakona uputio na glasanje u petak, 30. lipnja.

Time je SPD i jasno prekršio koalicijski sporazum, te bi Merkel socijaldemokratske ministre zapravo trebala izbaciti iz vlade, što ona naravno nije učinila, jer bi tako SPD-u i njihovom kancelarskom kandidatu Martinu Schulzu dala odličnu temu za nadolazeću predizbornu kampanju.

"Došao je taj trenutak. Morate iskoristiti ovu priliku"

Sudeći po reakcijama u medijima, njemačku LGBT zajednicu sve te političke peripetije i preokreti nisu posebno impresionirali niti iritirali, nego je većina zainteresirana za njihov konačni rezultat, a to je glasanje o bračnoj jednakosti i konačno uvođenje iste u najvažniju članicu Europske unije.

Naročito se slavi uloga dugogodišnjeg zastupnika Zelenih Volkera Becka, vjerojatno najistaknutijeg gej političara Njemačke, koji se desetljećima borio za bračnu jednakost i na čiju je inicijativu izglasano i životno partnerstvo prije 16 godina.

SPD, Zeleni i Die Linke u Bundestagu imaju zajedno 320 zastupnika, dakle apsolutnu većinu za deset glasova, te sami mogu izglasati bračnu jednakost. No, glasanje je zakazano za doslovno zadnji dan rada Bundestaga, kad neki zastupnici već planiraju odlazak kući, pa bi stoga oslanjanje isključivo na glasove crveno-crveno-zelene strane Bundestaga moglo biti nedovoljno. Problem je i što su dvoje zastupnika Zelenih bolesni i na bolovanju, no vjerojatno će ipak doći na glasanje jer žele sudjelovati u tom povijesnom trenutku.

Misterij je pak kako će zastupnici CDU-a i CSU-a glasati te svi očekuju da će većina demokršćanske frakcije ipak biti protiv, ali kako je Merkel naložila da se glasa po savjesti, dovoljno će zastupnika CDU-a podržati bračnu jednakost na sutrašnjem glasanju, tako da su šanse da bude izglasana realno oko 99 posto. Ipak, moguće je i iznenađenje te velika podrška i demokršćana bračnoj jednakosti.

Primjer toga je i poruka istaknutog člana CDU-a i povjerenika Europske komisije Günthera Oettingera, koji je stranačkim kolegama iz Bruxellesa poručio da glasaju za. "Došao je taj trenutak. Morate iskoristiti ovu priliku", izjavio je Oettinger za medije, a s takvim stavom nije usamljen među demokršćanima.

Za razliku Hrvatske u Njemačkoj unutarnju politiku i procese ne diktiraju razni Košići

Kad je riječ o protivnicima bračne jednakosti, njima je jasno da su izgubili, što ne znači da poraz prihvaćaju u tišini. Neki zastupnici bavarskog CSU-a su već najavili ustavne tužbe ako "brak za sve" bude izglasan sutra, no tužili su i kad je bilo izglasano životno partnerstvo i sve redom izgubili.

Priopćenjem se, naravno, oglasila njemačka biskupska konferencija i usprotivila "braku za sve", no za razliku od klerikalizmom inficirane Hrvatske u Njemačkoj razni Košići ne diktiraju unutarnju politiku i procese. Protestantska crkva je pak podržala bračnu jednakost. Tu su i njemačke inačice Željke Markić, okupljene u ekstremističkom pokretu "Demo für alle" ("Prosvjed za sve"), ali na njih isto nitko previše ne obraća pozornost, jer su posve društveno marginalizirani, a njihovi klerikalni, homofobni i ekstremni stavovi u mainstreamu njemačkog društva nailaze na osudu i/ili podsmijeh.

SPD, Zeleni i Die Linke u Bundestagu imaju zajedno 320 zastupnika, dakle apsolutnu većinu za deset glasova, te sami mogu izglasati bračnu jednakost

Vodeći njemački mediji pak komentiraju da je zakonodavno uvođenje bračne jednakosti u Njemačku zakašnjelo i da se to već odavno trebalo napraviti.

Sve u svemu, doista bi trebalo nešto spektakularno krenuti krivo da cijela stvar propadne odnosno da Njemačka od sutra popodne ne bude najnovija zemlja na svijetu u kojoj brak nije isključiva zajednica muškarca i žene, nego dviju osoba koje se vole, neovisno o njihovom spolu ili rodu.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.