Prošlo je četrdeset godina otkako je španjolska LGBT zajednica počela marširati za svoja prava u Barceloni, a Madrid će u subotu, 1. srpnja, proslaviti svoju otvorenost svim ljudima bez obzira odakle dolaze, tko su ili koga vole. Ali Španjolska nije uvijek bila tako otvorena za različitosti.

Tijekom gotovo četrdesetogodišnje vladavine diktatora Francisca Franca – čiju je vladavinu blagoslovila Crkva, u izrazito rimokatoličkoj Španjolskoj – homoseksualni čin bio je protuzakonit, a tisuće homoseksualaca bilo je otpremljeno u rehabilitacijske centre ili čak zatvarano.

Španjolska je potkraj 1970-ih godina izašla iz Francove diktature u eru liberalnih reformi i socijalne slobode, dijelom zahvaljujući borbama stanovnika četvrti Chueca u Madridu, gdje je redatelj Pedro Almodóvar snimio svoje prve filmove, te "razbio led" s otvoreno gej i trans* karakternim likovima.

Otad se Španjolska svrstala među lidere u LGBT pravima, a trend se ubrzao kad je bivši socijalistički premijer José Luis Rodriguez Zapatero došao na vlast 2004. godine.

madrid_vojnik

U srpnju 2005. zemlja je postala treća članica Europske unije, nakon Nizozemske i Belgije, koja je uvela bračnu jednakost, a između 2005. i 2015. godine u Španjolskoj je sklopljeno više od 35.000 istospolnih brakova.

Godine 2007. stupio je na snagu i drugi zakon kojim je omogućeno da transrodne osobe mijenjaju ime i službeni spol bez operacija promjene spola.

Madrid želi da se ovogodišnji World Pride zapamti kao najveći ikad, a posvećen je žrtvama diskriminacije u zemljama gdje gejevi, lezbijke te biseksualne i transrodne osobe žive u strahu od kazne ili čak smrti.

madrid_rainbowisthenewblack

Desetljećima je Madrid organizirao tradicionalni Pride, ali ove subote to će biti njegov prvi World Pride.

Program World Pridea 2017, koji traje više od tjedan dana (23. lipnja-2. srpnja), krcat je koncertima na otvorenom i drugim događajima, uključujući i kazališnu adaptaciju romana "Los amores oscuros" o zadnjim danima romantične veze između pjesnika i dramatičara Federica Garcie Lorce i njegovog partnera Juana Ramíreza de Lucasa, prije nego što je Lorca pogubljen 1936. godine.

madrid02

Moto ovogodišnjeg World Pridea u Madridu je "Viva la Vida".

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam