Neki mediji prenijeli su vijest Jutarnjeg lista koji je neslužbeno doznao kako je Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike dovršilo novi nacrt Obiteljskog zakona, koji je bitno izmijenjen u odnosu na povučeni prijedlog. Na to je reagirala udruga Zagreb Pride.

Kako navodi Jutarnji, iz novog prijedloga u potpunosti je izbačena definicija obitelji, izvanbračne zajednice izjednačene su s bračnima, ukinuta je obveza posredovanja (mirenja) bračnih drugova koji su se odlučili rastati, a uvedena obaveza “roditeljskog informiranja i savjetovanja” te je izbačena odredba po kojoj roditelji “prije svih” imaju pravo i slobodu samostalno odlučivati o obrazovanju djece, u skladu s vlastitim uvjerenjima.

Osim toga, navodno je ministrica Nada Murganić odlučila preinake zakona napraviti sa svojim timom iz Ministarstva, bez radne skupine koja stoji iza naprasno povučenog prvobitnog prijedloga koji je doživio debakl zbog žestoke reakcije javnosti.

Zagreb Pride smatra da se dorađeni Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona ne može smatrati prihvatljivim ako prava izvanbračnih i bračnih zajednica nisu u potpunosti izjednačena. Nadalje, kažu, definicija obitelji u dorađenom Nacrtu mora eksplicitno navoditi i životno partnerstvo te neformalno životno partnerstvo, kao i djecu u partnerskoj skrbi, a čije odnose uređuje poseban zakon – Zakon o životnom partnerstvu.

Nasilje koje provodi desno-klerikalni lobi

Pokušaj da se prava obitelji koje nisu u braku ograniče novim Obiteljskim zakonom ili jednostavno "izbrišu" nije ništa drugo nego diskriminacija i nastavak nasilja protiv tih obitelji koje provodi desno-klerikalni lobi koji dominira kako užom, tako i širom radnom skupinom Obiteljskog zakona, kažu.

Zaključno upozoravaju hrvatsku javnost da ne nasjeda na umirujuće poruke koje Vlada šalje preko određenih medija, a bez provođenja temeljite javne rasprave.

Apeliraju također na zastupnice i zastupnike Hrvatskog sabora, posebno na Odbor za ravnopravnost spolova i njegovog predsjednika, da ne propuste uskladiti svaki prijedlog zakona koji dolazi iz Vlade RH s pravnim okvirom Republike Hrvatske i Europske Unije tako da uključuje sve prepoznate i zakonom uređene oblike obiteljskih zajednica: brak, izvanbračnu zajednicu, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo, kao i djecu u partnerskoj skrbi.

"Danas, povodom Međunarodnog dana izlaska iz ormara (Coming Out Day), upozoravamo da svaki pokušaj smanjivanja prava LGBTIQ osoba u zakonima direktno doprinosi širenju neprijateljskog okruženja u kojima nismo sigurne i sigurni slobodno živjeti svoje identitete, kao i reproduciranju diskriminacije i nasilja protiv nas i naših obitelji", završno poručuje Zagreb Pride.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.