"Duboko žalim i stidim se zbog svega što smo učinili, a s ovog mjesta danas poručujem, pogriješili smo", kazao je, između ostalog kanadski premijer Justin Trudeau u isprici svojim LGBT sugrađanima koji su trpjeli višedesetljetni progon i čistke uz blagoslov države.

Naime, 1950-ih je Kraljevska kanadska konjička policija pokrenula široku kampanju za uklanjanje gejeva i lezbijki iz vojske i drugih državnih institucija jer su ih doživljavali kao populaciju podložnu ucjenama Sovjetskog Saveza, premda ne postoje poznati slučajevi državnih službenika, gejeva i lezbijki, koji su odavali informacije Sovjetima.

Kako bi identificirali mete, vlasti su ih nadzirale i prijetile im, a jedan je profesor sa Sveučilišta Carleton čak izumio uređaj koji je "znanstveno" mogao utvrditi je li netko gej ili lezbijka, takozvani fruit machine. Narednih godina istražitelji su "nadogradili" svoje tehnike koristeći se detektorima laži te detaljnim i ponižavajućim ispitivanjima žrtava o njihovim seksualnim životima.

"Devijantni i nezapošljivi"

Takozvana "LGBT čistka" se iz policije proširila na Ministarstvo vanjskih poslova te druga ministarstva i državne agencije. Ljudi zahvaćeni tim čistkama bili su suočeni s otkazima, premještajima u druge odjele, degradacijama, nemogućnostima napredovanja i drugim vrstama diskriminacije.

Nije bilo neobično ni da osobe koje su priznale svoju homoseksualnost budu primorane birati hoće li napustiti dotadašnje poslove ili se podvrgnuti psihijatrijskim tretmanima. Osim toga, gejevima i lezbijkama često je u dosjeima stajalo kako "nisu prikladni za zapošljavanje" ili su pak "devijantni".

"Ovo je veliki korak, no bol i štetu ne možete izbrisati u jednom danu"

Premda je Kanada djelomično dekriminalizirala homoseksualnost 1969., spomenuti programi nastavili su se do 1992. i uništili desetke tisuća života. Zabilježena su i "korektivna silovanja" lezbijki. Vjeruje se i da su neke od žrtava, nakon što su im bile uništene karijere, počinile samoubojstva.

Justin Trudeau je u svom govoru pred Donjim domom parlamenta u Ottawi te čistke nazvao "kolektivnom sramotom".

"To je poražavajuća priča o ljudima koje je vlada proglasila kriminalcima, ljudima koji su izgubili sredstva za život, a u nekim slučajevima i same živote. Nije riječ o nečemu što se dogodilo davno i što je zaboravljeno. To se događalo sistematski, u Kanadi, i to veoma nedavno", rekao je Trudeau.

Bol se ne može izbrisati u jednom danu

"Duboko žalim i stidim se zbog svega što smo učinili, a s ovog mjesta danas poručujem, pogriješili smo. Ispričavamo se. Žao mi je. Nama je žao. Žao nam je zbog sistematskih državnih progona", poručio je u emotivnom obraćanju, uz ovacije prisutnih.

Inače, ova je isprika najnovija u nizu izjava liberalne Trudeauove vlade koja se obvezala na ispravljanje povijesnih nepravdi.

To je poražavajuća priča o ljudima koje je vlada proglasila kriminalcima, ljudima koji su izgubili sredstva za život, a u nekim slučajevima i same živote

Nagodbom između žrtava i države, Kanada će žrtvama čistki isplatiti odštetu od 145 milijuna dolara, a žrtve koje su pretrpjele psihičku i fizičku štetu imaju pravo i na odštete u iznosu do 150 milijuna dolara. Budući da su mnoge od njih preminule, država će izdvojiti još 15 milijuna za memorijale u njihovu čast, što uključuje izgradnju nacionalnog spomenika u Ottawi i obrazovne programe o povijesti diskriminacije gej i transrodnih osoba.

Ovu je povijesnu ispriku prokomentirao i 55-godišnji Simon Thwaites koji je u čistkama izgubio sve nakon što je 1989. bio otpušten iz vojske zato što je gej. Kazao je kako je njegovo uzbuđenje zbog nagodbe ipak zasjenjeno zbog trauma koje je trpio desetljećima.

"Ovo je veliki korak, no bol i štetu ne možete izbrisati u jednom danu", rekao je.

Kompletan govor Justina Trudeaua pogledajte u nastavku.

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.