Iako su države-članice Europske unije slobodne odlučiti hoće li ozakoniti istospolni brak ili ne, moraju dopustiti partnerima istog spola da žive, rade i uživaju jednaka prava kao i drugdje, čak i u slučajevima kad istospolni brak kod njih nije ozakonjen.

To je poručio Melchior Wathelet, viši savjetnik Europskog suda pravde u priopćenju za medije, nakon što se pred tim sudom našao predmet Rumunja Adriana Comana koji se 2010. vjenčao sa svojim partnerom Claibournom Robertom Hamiltonom u Belgiji.

Naime, Rumunjska Robertu ne želi izdati dozvolu trajnog boravka jer ta zemlja ne priznaje brakove partnera/ica istog spola. Par je to zatražio u prosincu 2012., i to temeljem direktive o slobodi kretanja, no Rumunjska je to odbila s obrazloženjem da Hamilton nije Comanov "bračni drug".

Sud još nije donio odluku, no njegov viši savjetnik Melchior Wathelet u priopćenju navodi da u fokusu ovog predmeta nije ozakonjenje istospolnog braka, već slobodno kretanje građana EU. Države-članice slobodne su odlučiti hoće li ozakoniti istospolni brak ili ne, no moraju ispuniti obveze u vezi sa slobodom kretanja građana EU.

Coman_Hamilton
Claibourn Robert Hamilton i Adrian Coman

Mišljenje nije obvezujuće, ali...

Wathelet ističe kako je pojam "bračni drug" u smislu značenja direktive spolno neutralan te se ne uzima u obzir mjesto gdje je brak sklopljen. Također smatra da se, u kontekstu općeg napretka društava u EU u posljednjem desetljeću u smislu ozakonjenja istospolnog braka (on je ozakonjen u 13 država-članica), pojam braka više ne može definirati isključivo kao zajednica osoba različitog spola.

Nadalje, pojam "bračni drug" nužno je povezan s obiteljskim životom koji je na identičan način zaštićen Poveljom Europske unije o temeljnim pravima i Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Melchior Wathelet poziva se i na činjenicu da Europski sud za ljudska prava smatra da istospolni parovi imaju pravo na obiteljski život, kao i pravo na zakonsko priznanje i zaštitu njihovih zajednica.

Mišljenje višeg savjetnika Europskog suda pravde predstavlja samo prijedlog i nije obvezujuće za Sud pravde. Ipak, dosadašnja je praksa pokazala da je u većini slučajeva Sud poslušao preporuke savjetnika.

Rumunjska, inače, priprema teren za referendum o braku, no datum još uvijek nije određen.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.