U Rumunjskoj će se referendum nalik onom hrvatskom iz 2013. održati vrlo brzo. Podsjetimo, gornji je dom rumunjskog parlamenta ranije ovog mjeseca s premoćnih 107 za prema 13 protiv podržao inicijativu da se u Ustav uvede definicija braka kao zajednice muškarca i žene.

Iako su se LGBT aktivisti diljem zemlje pobunili protiv ovakve odluke i tražili ocjenu njezine ustavnosti, Ustavni je sud ustvrdio da ne postoji pravna zapreka održavanju referenduma o ovom pitanju pa će se o bračnoj jednakosti glasati 6. i 7. listopada. Da bi rezultat bio obvezujuć, na referendum treba izaći 30% rumunjskih birača, što je otprilike 5,6 milijuna ljudi.

Međunarodna organizacija ILGA izrazila je žaljenje zbog takve presude poručujući da ona poziva na diskriminaciju susjeda, kolega, prijatelja i članova obitelji. Vođa tamošnje aktivističke grupe MozaiQ Vlad Viski poručio je da je referendum "nemoralan, pogrešan i nepošten" te da ljudska prava nisu nešto o čemu se odlučuje glasanjem.

Hoće li Rumunji prepoznati namjere fundamentalista?

Političare optužuje da su se udružili s ekstremističkim organizacijama kako bi demonizirali LGBT zajednicu, no vjeruje kako će Rumunji prepoznati njihove namjere i bojkotirati glasovanje.

Inače, osim peticije konzervativne Koalicije za obitelj iz 2016., izravan povod aktualizaciji pitanja bračne jednakosti u Rumunjskoj bila je tužba gej para, Rumunja Adriana Comana i Amerikanca Claibourna Roberta Hamiltona koji su se vjenčali u Belgiji, koji su se željeli vratiti u Rumunjsku. Sud Europske unije presudio je da Rumunjska mora priznati gej brakove sklopljene u inozemstvu u svrhu imigracije, što ona otada i čini.

No, primjer susjednih država poput Bugarske, Mađarske i Hrvatske, u kojima je brak Ustavom definiran kao zajednica muškarca i žene, daje naslutiti da bi i Rumunjska mogla pokleknuti pred fundamentalističkom desnom retorikom.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam