Države-članice Europske unije koje nisu ozakonile istospolni brak moraju poštivati prava boravka istospolnih supružnika koji žele živjeti zajedno na njihovu teritoriju. Tako je u utorak presudio Sud EU-a, a odluka je proglašena pobjedom za ljudsko dostojanstvo.

Za takvu je odluku "zaslužan" predmet Rumunja Adriana Comana koji se 2010. vjenčao sa svojim partnerom Claibournom Robertom Hamiltonom u Belgiji.

Podsjetimo, Rumunjska Robertu nije htjela izdati dozvolu trajnog boravka jer ta zemlja ne priznaje brakove partnera/ica istog spola. Par je to zatražio u prosincu 2012., i to temeljem direktive o slobodi kretanja, no Rumunjska je to odbila s obrazloženjem da Hamilton nije Comanov "bračni drug". Zbog toga su Coman i Hamilton podnijeli tužbu i dočekali presudu koja će to promijeniti.

"Sud utvrđuje da je u okviru Direktive o slobodi kretanja pojam 'bračnog druga', kojim se označava osoba koja je bračnom vezom sjedinjena s drugom osobom, rodno neutralan te stoga može obuhvatiti istospolnog bračnog druga građanina Unije. Sud ipak pojašnjava da je osobni status, koji obuhvaća pravila koja se odnose na brak, područje u nadležnosti država članica te da pravo Unije ne utječe na tu nadležnost, pri čemu su države članice slobodne propisati istospolni brak, odnosno ne propisati ga. Sud također navodi da Unija poštuje nacionalne identitete država članica koji su neodvojivo povezani s njihovim temeljnim političkim i ustavnim strukturama", stoji, između ostalog, u priopćenju za medije Suda EU-a.

Na kraju priopćenja Sud EU-a ističe da se "nacionalna mjera koja može biti prepreka ostvarivanju slobodnog kretanja osoba može opravdati samo ako je u skladu s temeljnim pravima zajamčenima Poveljom Europske unije o temeljnim pravima. Budući da je poštovanje privatnog i obiteljskog života temeljno pravo zajamčeno člankom 7. Povelje, Sud navodi da i iz sudske prakse Europskog suda za ljudska prava proizlazi da odnos homoseksualnog para može biti obuhvaćen pojmovima 'privatan život' i 'obiteljski život' na istoj osnovi kao i odnos heteroseksualnog para koji se nalazi u istoj situaciji".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.