Višegodišnja saga oko referenduma o braku u Rumunjskoj po svoj se prilici bliži kraju, i to ne sretnom.

Naime, u utorak je gornji dom rumunjskog parlamenta uvjerljivo podržao ustavnu promjenu definicije braka. Točnije, 107 zastupnika glasalo je za tu promjenu, dok ih je svega 13 bilo protiv. Donji dom je to napravio prošlog svibnja, također ogromnom većinom.

Podsjetimo, inicijativu za promjenu definicije obitelji pokrenula je konzervativna Koalicija za obitelj uz snažnu potporu Pravoslavne crkve. Peticiju je potpisalo tri milijuna ljudi od ukupno 20 milijuna stanovnika Rumunjske.

Zalažu se za definiciju u kojoj stoji da je "obitelj utemeljena na braku koji je svojevoljno sklopljen između muškarca i žene koji su potpuno ravnopravni, kao i na njihovim roditeljskim pravima i dužnostima da osiguraju odgoj, obrazovanje i poduku svoje djece".

U sadašnjoj definiciji, umjesto muškarca i žene naveden je pojam "supružnici", a Koaliciju brine kako bi se takva definicija u zakonu mogla interpretirati u korist istospolnih parova. Iako istospolni brakovi u Rumunjskoj nisu priznati, promjena definicije za posljedicu bi imala njihovu potpunu zabranu.

Vladajući kažu kako bi se referendum mogao održati već 7. listopada, a točan datum se očekuje u narednim danima.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam