Američki olimpijac Gus Kenworthy u nedjelju na Zimskim olimpijskim igrama nije uspio ponoviti srebro u slopestyleu iz Sočija, ali je njegov povijesni poljubac s dečkom Matthewom Wilkasom uoči natjecanja postao viralan i u tren oka obišao svijet.

Taj je trenutak snimio i emitirao NBC.

"Nisam uopće imao pojma da nas snimaju televizijske kamere, ali mislim da je to sjajno. To sam htio napraviti u Sočiju prije četiri godine, ali se nisam usudio. Stoga je fantastično da to mogu napraviti danas, pred kamerama, i da je naš poljubac vidio cijeli svijet", komentirao je poslije Kenworthy kasnije.

Jedini način za slamanje homofobije je vidljivost

"Mislim da je vidljivost jedini način da se doista promijeni percepcija i slomi homofobija. To nije nešto što sam viđao dok sam bio dijete, nisam imao prilike vidjeti gej olimpijca koji ljubi svog dečka, a mislim da bi mi to olakšalo mnoge stvari. Zato se nadam da je ovaj naš poljubac pomogao drugima", dodao je.

Na novinarsko pitanje koje mu je olimpijsko iskustvo više značilo, osvajanje srebrne medalje dok je bio "u ormaru" ili živjeti autentično bez medalje, Kenworthy je odgovorio:

"Ako me sad pogledate vidjet ćete da nisam presretan, ali nisam ni žalostan, ne plačem. Doista sam ponosan što sam ovdje. Biti aut na ovim Igrama mi znači sve – sama činjenica da mogu biti to što jesam. Osvajanje medalje svakako bi bio 'šlag na torti', ali unatoč tome što mi je medalja izmaknula, bio je to prekrasan olimpijski doživljaj i sretan sam zbog momaka koji su medalje osvojili. Ne znam, možda mi se posreći drugi put", poručio je završno Gus Kenworthy.

Hrabro protiv homofoba Pencea

Podsjetimo, Kenworthy je zajedno s kolegom klizačem Adamom Ripponom žestoko kritizirao američkog potpredsjednika i voditelja američke olimpijske delegacije Mikea Pencea  zbog njegovih homofobnih stavova.

Obojica su interes javnosti za Olimpijske igre iskoristili i kako bi Pencea višekratno javno prozvali zbog njegove podrške "konverzivnoj terapiji" tj. “liječenju” homoseksualnosti, ograničavanja prava trans ljudi pod krinkom religijske slobode i niza drugih njegovih izjava i postupaka dok je bio guverner Indiane, a više o tome možete pročitati ovdje.

Rippon i Kenworthy su se nakon otvorenja ZOI-a zajednički fotografirali, još jednom prozvavši Pencea s porukom “We’re here, we’re queer, get used to it!”.

Na Instagramu i Twitteru su napisali da su “iznimno ponosni što predstavljaju SAD i LGBTIQ zajednicu” na Olimpijadi.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.