U tijeku su Zimske olimpijske igre koje se ovaj put održavaju u južnokorejskom Pjongčangu. U hrvatskoj reprezentaciji nema sportaša koji su aut, za razliku od nekih drugih, poput reprezentacije SAD-a. Američki olimpijci Adam Rippon i Gus Kenworthy, obojica ujedno gej i aut, pred svoj nastup na Olimpijadi žestoko su kritizirali američkog potpredsjednika Mikea Pencea zbog njegovih homofobnih stavova, bez problema se pozicioniravši kao ponosni američki domoljubi i predstavnici LGBT zajednice koji se ne ustručavaju svoj javni profil koristiti da se suprotstave političkim moćnicima koji rade protiv LGBT prava.

“Odbijam se susresti s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja je bila pokroviteljica konferencije udruge U ime obitelji na kojoj se homoseksualnost stavljala u isti kontekst sa zoofilijom. Predsjednica se od toga nikad nije ogradila niti je to osudila, nego je i sljedeće godine nastavila svoje pokroviteljstvo nad tim događajem. Također sam zgrožen/a činjenicom da se predsjednica nije osjetila pozvanom hitro oglasiti u vezi sa slučajem obiteljskog nasilja nad Marom Tomašević, za koje je optužen njezin suprug Alojz, inače istaknuti HDZ-ovac, dakle član stranke iz koje je potekla i predsjednica”.

“Nemam se namjeru nasmiješeno fotografirati s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je u studenom 2016. godine javno obećao da će pokrenuti ratifikaciju Istanbulske konvencije, a u međuvremenu je jasno da je oko toga lagao. Nemam što razgovarati s premijerom koji koristi pojam 'rodna ideologija', izmišljenim od strane religijskih fundamentalista za propagandnu kampanju protiv LGBT građana i građanki naše Republike".

Domaći sportaši većinom jedino znaju palamuditi o domovini

Naravno, nitko od hrvatskih olimpijaca koji će ovih dana sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pjongčangu nije u medijima izjavio nešto ovako ili išta tome slično. Dapače, nisu izjavili ništa pamtljivo, tek standardne fraze o velikoj časti što će na drugom kraju planeta predstavljati Lijepu našu. Time njih dvadeset nisu zapravo nikakav izuzetak u odnosu na ostale poznate i manje poznate sportaše u Hrvatskoj, koji većinom ne osjećaju da imaju građansku dužnost kako bi svoj uzdignuti status u društvu iskoristili za borbu protiv nepravde.

Baš suprotno, hrvatskim je sportskim zvijezdama najdraže priključiti se vladajućima, pa je trenutačno velika skijašica Janica Kostelić državna tajnica u HDZ-ovoj vladi. Nažalost, vjerojatno najpoznatija je politička izjava jednog sportaša u novijoj hrvatskoj povijesti ona nogometaša Nike Kovača, koji je kao kapetan nogometne reprezentacije 2007. godine sudjelovao u predizbornoj kampanji za drugi mandat Ive Sanadera, te u propagandnom spotu HDZ-a rekao da će glasati za njih, uz legendarni dodatak “I moj brat Robert također”.

U još jednoj demonstraciji demokratske zakržljalosti hrvatskog društva, domaći sportaši većinom jedino znaju palamuditi o domovini, ali rijetko kad se u javnosti oglašavaju oko univerzalnih vrijednosti, ljudskih prava, zaštite manjina ili bilo čega drugog što kod nas i nije tako popularno. Svoj status nacionalnih heroja čuvaju izostankom konfrontacije s državnom politikom i dužnosnicima te vrijednostima srednje struje.

Za hrvatski sport, u kojem nema niti jednog jedinog aut sportaša ili sportašice, sve ovo vjerojatno izgleda kao znanstvena fantastika. No, Rippon i Kenworthy su najnoviji primjer kako se može biti ne samo vrhunski sportaš, nego i društveno odgovoran građanin te pripadnik LGBT zajednice, koji svoj javni profil koristi i da bi se zalagao za LGBT prava nasuprot političkih moćnika

Stoga je zanimljivo pratiti što se proteklih tjedana događalo u SAD-u u slučaju olimpijaca Adama Rippona i Gusa Kenworthyja, koji vode oštru kampanju protiv potpredsjednika Mikea Pencea zbog njegovih homofobnih i transfobnih stavova. Klizač Rippon i skijaš Kenworthy su gej i aut, te su interes javnosti za Olimpijske igre iskoristili i kako bi Pencea višekratno javno prozvali zbog njegove podrške "konverzivnoj terapiji" tj. “liječenju” homoseksualnosti, ograničavanja prava trans ljudi pod krinkom religijske slobode i niza drugih njegovih izjava i postupaka dok je bio guverner Indiane.

"Ja sam sportaš koji je otvoreno gej; to je lice današnje Amerike"

Pence je potpisao prijedlog zakona koji bi istospolne parove poslao u zatvor ako zatraže dozvolu za vjenčanje, podržavao je ustavni amandman koji bi onemogućio bračnu jednakost, protivio se zakonu o zločinima iz mržnje koji je bio potaknut homofobnim ubojstvom Matthewa Sheparda itd. Dapače, Penceova homofobija je toliko općepoznata da se Donald Trump jednom javno našalio u svom stilu da bi njegov potpredsjednik najradije vješao gej ljude.

Pence je službeni voditelj američke delegacije u Pjongčangu, što se nije svidjelo olimpijcima Ripponu i Kenworthyju.

Prvi je Pencea zbog homofobije prozvao Rippon u izjavi za USA Today, kazavši da se odbija susresti i rukovati s američkim potpredsjednikom: “Ne vidim zašto bih se susreo s nekime tko se potrudio pokazati kako ne samo da nije prijatelj gej ljudi, nego ih smatra bolesnima”, rekao je Rippon referirajući se na Penceovu nekadašnju podršku “liječenju” homoseksualnosti.

Prozvao je i Pencea kao licemjera jer se u javnosti predstavlja kao “pobožni kršćanin”, a podržava Trumpove izjave u kojima se napada ljude zbog njihova porijekla. “Aktualna administracija ne predstavlja vrijednosti s kojima sam odrastao. Pence ne zastupa stvari u koje vjerujem”, dodao je Rippon, ali i naglasio da će na Olimpijadi “predstavljati svoju zemlju i sebe”: “Ono što Ameriku čini velikom je naša različitost. Godina je 2018. a ja sam sportaš koji je otvoreno gej; to je lice današnje Amerike”.

U još jednoj demonstraciji demokratske zakržljalosti hrvatskog društva, domaći sportaši većinom jedino znaju palamuditi o domovini, ali rijetko kad se u javnosti oglašavaju oko univerzalnih vrijednosti, ljudskih prava, zaštite manjina ili bilo čega drugog što kod nas i nije tako popularno. Svoj status nacionalnih heroja čuvaju izostankom konfrontacije s državnom politikom i dužnosnicima te vrijednostima srednje struje

Kritici se onda pridružio i Kenworthy, rekavši da je Pence “loš izbor” za voditelja američke olimpijske delegacije. “Podržavam što je rekao Adam Rippon. Šalje se nejasna poruka jer su ovo prve Zimske olimpijske igre na kojima se natječu američki sportaši koji su aut, a našu delegaciju vodi netko tko ne podržava LGBT zajednicu i tko je oko toga bio jasan u svojim izjavama”, izjavio je Kenworthy za američke medije, te dodao da mu se autanje isplatilo i kao sportašu: “Dobio sam priliku živjeti autentično te s prijateljima i obitelji podijeliti tko sam. Osjećam se ugodnije otkako sam aut. To se vidi i u tome kako skijam, sada sam slobodniji i ne moram se brinuti više hoće li netko saznati da sam gej.”

Za hrvatski sport sve ovo vjerojatno izgleda kao znanstvena fantastika

Rippon i Kenworthy su se nakon otvorenja Olimpijade i zajednički fotografirali, još jednom prozvavši Pencea s porukom “We’re here, we’re queer, get used to it!”. Na Instagramu i Twitteru su napisali da su “iznimno ponosni što predstavljaju SAD i LGBTIQ zajednicu” na Olimpijadi.

Pence na sve to nije baš dobro reagirao, te je proglasio, po špranci svog šefa, da Rippon o njemu širi "lažne vijesti" i da on nikad nije podržavao "liječenje" homoseksualnosti niti imao homofobne istupe, iako je sve detaljno dokumentirano i zapravo općepoznato. Inzistirao je i da se Rippon sastane s njim kako bi mu to objasnio, no olimpijac je to još jednom odbio.

Vrijedi primijetiti da su Rippon i Kenworthy Pencea kritizirali s pozicija američkog patriotizma i slobodnih građana, koji ne sjećaju potrebu klanjati se aktualnoj vlasti s kojom se ne slažu. Nije im bio problem ujediniti to da su ponosni predstavnici SAD-a ali i LGBT zajednice na Zimskoj olimpijadi.

Za hrvatski sport, u kojem nema niti jednog jedinog aut sportaša ili sportašice, sve ovo vjerojatno izgleda kao znanstvena fantastika. No, Rippon i Kenworthy su najnoviji primjer kako se može biti ne samo vrhunski sportaš, nego i društveno odgovoran građanin te pripadnik LGBT zajednice, koji svoj javni profil koristi i da bi se zalagao za LGBT prava nasuprot političkih moćnika.

Možda se to nekad u budućnosti dogodi i u Hrvatskoj.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.