×

Message

Failed loading XML... attributes construct error Couldn't find end of Start Tag rss line 1 Extra content at the end of the document

Političar lijevog centra, nekadašnji ministar rada i uspješni romanopisac Carlos Alvarado Quesada postao je predsjednik Kostarike na izborima održanim na Uskrs. I ne radi se o prvotravanjskoj šali – član vladajuće Stranke građanske akcije sa 60,8% glasova pobijedio je kandidata konzervativne Stranke nacionalnog oslobođenja, evangeličkog pastora i pjevača Fabricija Alvarada Muñoza, kojem je osnova kampanje bila borba protiv istospolnih brakova.

Trideset osmogodišnji Alvarado poručio je građanima da je Kostarika još jednom poslala "predivnu demokratsku poruku" i da će stvoriti "vlast za sve, u jednakosti i slobodi". "Više nas toga ujedinjuje nego razdvaja", poručuje novoizabrani kostarikanski predsjednik podijeljenoj javnosti ne samo Kostarike nego i cjelokupne Latinske Amerike, koju razdiru slični problemi kao i hrvatsko društvo.

Borba protiv "rodne ideologije" i ograničavanje prava na pobačaj nisu prošli kod glasača

Muñoz je priznao poraz, no istaknuo je kako se borio za "načela i vrijednosti". Svoj je imidž gradio na borbi protiv presude Interameričkog suda za ljudska prava prema kojoj sve zemlje potpisnice moraju ozakoniti istospolni brak. Argentina, Brazil, Kolumbija i Urugvaj već su to učinili, no mnoge druge latinoameričke zemlje nisu. Muñoz je takvu presudu nazvao "povredom suvereniteta i katoličkih vrijednosti Kostarike", argument koji nam je i predobro poznat iz vlastitog konteksta.

Prisegnuo je da će, ako bude izabran, povući Kostariku iz suda i Organizacije američkih država, kao i da će ograničiti prava žena na pobačaj, pristup seksualnoj edukaciji i da će se boriti protiv rodne ideologije. Čak je izveo performans u kojem je pao na koljena, uzdigao ruke uvis i poručio uplakanim glasačima da su "ispisali povijest jer je njihova poruka duboko dotakla građane Kostarike", javlja Guardian.

Alvarado Quesada je pak, prisegnuo da će provesti odluku suda. U predizbornoj kampanji usporedio je Muñozovu kampanju sa sličnim fundamentalističkim pokretima koji haraju Europom: "Mislim da je to odraz onog što se događa u regiji i svijetu. Ljudi diljem svijeta eksperimentiraju s pokretima koji se usredotočuju samo na jedan cilj ili populističke agende".

Primjer Kostarike mogao bi pokazati da su promjene ipak moguće

Alvarado Quesada, koji je kao student bio pjevač u progresivnom rock bendu, postao je, tako, najmlađi predsjednik u modernoj povijesti Kostarike i pridružio se ekskluzivnom klubu predsjednika mlađih od 40 godina u kojem su već francuski predsjednik Emmanuel Macron i novozelandska predsjednica Jacinda Ardern. K tome, njegova potpredsjednica Epsy Campbell postat će prva osoba afrokostarikanskog podrijetla koja je obnašala tu dužnost.

epsycampbell
Epsy Campbell

Quesadina je pobjeda pomalo iznenađujuća s obzirom na to da su ankete pokazale da se 70% birača protivi istospolnom braku i zasigurno ulijeva nadu naprednim dijelovima društva Latinske Amerike. Mnoge latinoameričke zemlje poput Brazila, Meksika, Kolumbije, Paragvaja i Venezuele 2018. godine biraju novo vodstvo.

S obzirom na to da su te države već duže vrijeme potopljene valom konzervativizma, primjer Kostarike mogao bi pokazati da su promjene ipak moguće. Kostarika bi, tako, mogla biti nova nada liberalnim opcijama, iskaz volje naroda protiv korupcije i pljačke pod krinkom borbe za "tradicionalne vrijednosti".

Valja se nadati i raditi na tom da uspjeh Kostarike odjekne što jače i potakne ne samo druge latinoameričke države nego i Hrvatsku, koja se jednako tako guši pod nasrtajima populista zainteresiranih samo za održavanje vlastitih pozicija, a ne ni za kakva tobožnja načela ili univerzalne vrijednosti.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam