www.stream-xnxx-porn.com

Treću godinu zaredom Hrvatska bilježi porazne rezultate kad je riječ o ostvarenju građanskih i ljudskih prava pripadnika LGBTI zajednice. Prema izvještaju Rainbow Europe organizacije ILGA-Europe za 2017. godinu, u kojem se objavljuju rezultati analize položaja LGBTI osoba u europskim državama, Hrvatska je, u odnosu na 2016. godinu, prošle godine pala za još pet mjesta i sad se nalazi na 16. mjestu ILGA-ine ljestvice Rainbow Europe.

Rainbow Europe je jedinstveni virtualni pokazatelj stanja pravne, političke i društvene situacije LGBTI populacije u Europi. Nezaustavljivi pad građanskih i ljudskih prava LGBTI zajednice u Hrvatskoj zabilježen je u niz kategorija: zabranjeno je posvajanje djece za istospolne parove; prijedlog Obiteljskog zakona kao obitelj prepoznaje isključivo heteroseksualne parove s djecom; izostaje politička i medijska podrška zalaganjima za sprečavanje diskriminacije LGBITI osoba na radnom mjestu.

Lošem plasmanu kumovao i apsurdni prijedlog Obiteljskog zakona

Iako je sporni prijedlog Obiteljskog zakona povučen iz procedure i piše se novi, ILGA-Europe zgrožena je i samom činjenicom da je nekome palo na pamet da se u radnim službenim državnim dokumentima uopće LGBTI parovi isključuju iz zakonske kategorije obitelji.

Osim prijedloga Obiteljskog zakona, koji je i glavni razlog velikog pada Hrvatske na Duginoj mapi, ILGA posebno ističe porast diskriminacije LGBTI osoba na radnom mjestu.

U 2017. nisu su uklonjeni ni razlozi zbog kojih je prošle godine zabilježen slobodan pad pa i oni utječu na ovogodišnju ocjenu stanja, a to su: "odrezana" institucionalna potpora neprofitnim medijima i civilnom društvu, jačanje konzervativnih pokreta i napadi na ženska reproduktivna prava.

Hrvatska ipak najnaprednija među državama regije

Nakon što je donijela Zakon o životnom partnerstvu, Hrvatska je u izvještaju za 2014. godinu bila zauzela visoko peto mjesto, 2015. pala je na deveto, 2016. godine na jedanaesto, a ove se godine survala na 16. mjesto ljestvice Rainbow Europe.

Unatoč tom velikom padu, Hrvatska je i dalje najnaprednija među državama regije. Slovenija je na 17. mjestu, Crna Gora na 23., Kosovo na 26., BiH na 27., Srbija na 28., a uvjerljivo je najgora situacija u Makedoniji koja se nalazi na 41. od ukupno 49 mjesta na ljestvici. Začelje drže Turska, Armenija i Azerbejdžan.

Pripadnici LGBTI zajednice najveća prava uživaju na Malti, u Belgiji, Norveškoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Finskoj.

rainbowmapranking

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Komentari  

0 # FlyingDutchman 2018-05-17 22:10
Cudno mi je vidjeti da je Nizozemska tako nisko. Prvi su legalizirali gay brak, vrlo rano su legalizirali usvajanje djece, i drustveno je prakticki 100% prihvaceno (naravno, uvijek se nadju iznimke). Cudno mi je vidjeti da su neke zemlje iznad Nizozemske, a pogotovo mi je cudno da je Hrvatska (s ovakvom situacijom u 2018.) samo 5 mjesta ispod NL.

Procitao sam detaljnije na stranici, i ne slazem se sa ljestvicom i dalje.
Odgovori | Report to administrator
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.