Udruga U ime obitelji podnijela je zahtjev za uvid u spis privatne tužbe jednoga gej para u Zagrebu koji je tužio državu zbog diskriminacije na temelju seksualne orijentacije jer im nije omogućeno udomljavanje. To su obrazložili, između ostalog, svojim "pravnim interesom" s obzirom na to da "aktivno promiču zaštitu naravnog braka i obitelji".

U ime obitelji je to napravila kao zainteresirana strana – ali ne na strani tužitelja, nego tuženika tj. države. Prema dostupnim informacijama, ovo je prvi put da se jedna udruga civilnog društva, koje većinom štite manjine, prava i interese građana, svrstala uz državu koja je u navedenoj tužbi ta koja je tužena zbog diskriminacije.

U posljednje dvije godine nekoliko istospolnih parova u Hrvatskoj pristupilo je postupku udomiteljstva djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi ali su nakon pozitivne evaluacije stručnih službi centara za socijalnu skrb, psihologa i socijalnih radnika odbijeni s argumentom da zakonski okvir ne prepoznaje životne i neformalne životne partnere kao potencijalne udomitelje – iako Zakon o životnom partnerstvu prepoznaje životno partnerstvo kao obiteljsku zajednicu.

"Udruga U ime obitelji ima pravni interes za uvid u predmet, u cilju zaštite naravnog braka i obitelji kod državnih tijela i ustanova"

Jedan istospolni par iz Zagreba potom se žalio mjerodavnom Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje je, izvan zakonom propisanog roka, negativno riješilo njihovu žalbu. Par je tužio Republiku Hrvatsku zbog diskriminacije na temelju seksualne orijentacije kod izdavanja dozvole za obavljanje udomiteljstva, a spor je završio na Upravnom sudu.

Udruga U ime obitelji podnijela je zatim zahtjev za uvid u privatnu tužbu gej para i namjeru da se umiješa u pravni spor. Svoj interes obrazložili su nabrajanjem ciljeva udruge, između ostalih "promicanje obiteljskih vrijednosti, osnaživanje obitelji, poboljšanje kvalitete života djece, mladeži i obitelji koja žive u rizičnim uvjetima...", te navela da "udruga ima dužnost, a i legitimno pravo očitovati se, odnosno o tim pitanjima zauzeti stajališta. Budući da je u ovom postupku riječ upravo o pravnim pitanjima koja zadiru u pravnu poziciju instituta obitelji, braka, roditeljstva i zaštite djece, udruga U ime obitelji ima pravni interes za uvid u predmet, a sve u cilju zaštite naravnog braka i obitelji kod državnih tijela i ustanova".

Upravni sud je u vrlo kratkom roku odbio zahtjev udruge U ime obitelji za uvid u sudski spis, argumentirajući da po Zakonu o upravnim sporovima U ime obitelji nije stranka u postupku jer nije ni tužitelj, ni tuženik niti zainteresirana osoba, te da odluka suda u ovom slučaju nema učinak na prava i pravne interese udruge.

UIO želi preuzeti ulogu zaštitnice "naravnih" zakona

Koordinator udruge Dugine obitelji Daniel Martinović smatra zahtjev udruge U ime obitelji iznimno problematičnim:

"Prema obrazloženju udruge koja se pokušala umiješati, čini se da ona želi preuzeti ulogu zaštitnice naravnog braka i obitelji, iako se u ovom slučaju ne radi o braku, već o životnom partnerstvu koje je zakonom priznata obiteljska zajednica, te konkretnoj diskriminaciji para koji je htio pristupiti sustavu udomiteljstva. Mi smatramo da je udomiteljstvo jako plemenit čin i da time društvo pomaže djeci koja su smještena u domovima i koja su nažalost primorana svoje djetinjstvo provoditi u institucijama:"

Podsjeća da su mnoge europske zemlje proširile institut udomiteljstva i na istospolne parove, a prema dostupnim istraživanjima ti parovi predstavljaju iznimno vrijedan resurs državi upravo što se tiče udomiteljstva. Institut udomiteljstva trebao bi se proširiti, a ne suziti ili sprječavati osobe koje su prošle sve evaluacije i koje su se pokazale kao podobni udomitelji da zatim budu eliminirane samo zbog toga što su sklopile životno partnerstvo.

Martinović dodaje i da smatraju upitnim navod udruge U ime obitelji da ima značajnu podršku velikog broja građana, i da na temelju toga ima dužnost biti dio postupka. Na referendum o braku prije pet godina izašlo je manje od 40% građana i građanki republike Hrvatske, a politički projekt te udruge na parlamentarnim izborima nije uspio osvojiti niti jedno zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru.

Pravni paradoksi Republike Hrvatske

Iz Duginih obitelji pozdravljaju odluku Upravnog suda koji je odbio zahtjev udruge U ime obitelji i nadaju se da će se jednog dana Hrvatska uistinu posvetiti borbi za poboljšanje kvalitete života djece koja žive u rizičnim uvjetima tako da ne diskriminira djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koja zbog enormnog manjka udomitelja, posebno u urbanim sredinama, provedu čitavo svoje djetinjstvo u domovima za nezbrinutu djecu – iako postoje adekvatni udomitelji koji su prošli sve stručne procjene, a zatim su eliminirani samo zbog činjenice da su odlučili sklopiti životno partnerstvo, koje im je opet ta ista država omogućila.

"Republika Hrvatska kao jedan od prioriteta budućeg predsjedanja Europskom unijom postavila je učinkovitu zaštitu prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina i zaštitu europskih vrijednosti, i nadamo se da će trenutna Vlada u budućem Zakonu o udomiteljstvu pokazati da uistinu poštuje te vrijednosti i uključiti i životne partnere", poručio je Martinović.

U nastavku u cijelosti pročitajte podnesak udruge U ime obitelji i rješenje Upravnog suda.

podnesakUIO by on Scribd

Rjesenjesuda DU UIO by on Scribd

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Komentari  

0 # Marija Knez 2018-09-27 08:27
Čemu čuđenje, ako je UIO CRKVENA UDRUGA?!
Kad i ne bi imali politički naboj, sama činjenica da BUKVALNO tumače katekizamsku antropologiju, dovoljan je argument za valjano i adekvatno diskreditiranje iz platforme i poimanja udruga CIVILNOG DRUŠTVA, kao i definiranja područja djelovanja.

https://net.hr/danas/hrvatska/iskoristila-priliku-zeljka-markic-papi-franji-darovala-kovanicu-od-25-kuna-s-fetusom/
Odgovori | Report to administrator
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.