"Dabogda živio u zanimljiva vremena", kaže kineska, a možda i skandinavska kletva, ovisno koji izvor čitate. Ta je kletva, tu dvojbe nikakve nema, bačena i na nas. Tako smo, baš u tjednu u kojem se obilježavao Međunarodni dan izlaska iz ormara, doznali da Milijan Vaso Brkić ima dečka, ali i suzu pustili zbog šoka koju je Gordanu Jandrokoviću Njonji priuštila saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić.

A ovotjedne odabrane nebuloze su:

Njonjina neugoda zbog sudara sa zbiljom

MOST-ova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić postala je temom tjedna nakon što je u četvrtak u Saboru raspravi o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića detaljno ispričala svoje iskustvo kiretaže nakon spontanog pobačaja. Njezino je prisjećanje na stravične pojedinosti postupka u KBC-u Split tijekom kojeg je bila i vezana prouzročilo nemalu nelagodu muškim kolegama, a najveću predsjedniku sabora Gordanu Jandrokoviću koji joj je na koncu, vidno izgubivši strpljenje rekao da "iznosi jednu vrlo intimnu stvar i dovodi ga u neugodnu situaciju". Nakon toga ju je predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović optužio da laže "jer su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, ustvrdivši da se radilo o drugom zahvatu – vakuumskoj aspiraciji, koja je obavljena kako treba. Uz to, ustvrdio je da se radi o postupku koji traje "vrlo kratko".
Onda su se društvene mreže zapalile jer su žene iz svih dijelova Hrvatske masovno počele dijeliti svoje priče o kiretažama bez anestezije, a mediji su ih masovno i prenosili. Valja podsjetiti da to nije prvi put – prošle je godine buru oko iste teme podigla Marija Dadić, koja je Na Facebook profilu Vlade Republike Hrvatske javno prozvala Kujundžića zbog iste stvari koja se njoj dogodila u zagrebačkoj Petrovoj bolnici. Pokrenula je i peticiju kojom od Vlade RH zahtijeva da osigura da se u Petrovoj bolnici prilikom obavljanja kiretaže koristi anestezija. Na sve nisu reagirali ni Vlada ni vrli ministar. Odemo li još malo u prošlost, sjetit ćemo se i svjedočenja žena o njihovim mučnim iskustvima s porođaja u kampanji "Prekinimo šutnju" iz 2014. godine itd.
Iako mrcvarenje žena u sustavu javnog zdravstva očito i nije neka novost iz mandata aktualne Vlade što čitavu stvar čini još gorom i odvratnijom, galopirajući raspad zdravstvenog sustava koji se odvija paralelno s galopirajućim raspadom sustava u Hrvatskoj općenito, rezultirat će (zapravo već rezultira) i sve brojnijim traumama ogromnog broja žena (ali i ostalih pacijenata) koje nemaju izbora i moraju se prikloniti sustavu jer si ne mogu priuštiti privatna liječenja i zahvate. To je smjer u kojem Hrvatska općenito ide, ali povlaštenu, slijepu, neosjetljivu, arogantnu i od ljudi posve otuđenu saborsku kastu (čast izuzecima) to ne zanima jer to nije njihov film. Zato je Kujundžić i dalje ministar i bit će – bez obzira na stotine svjedočanstava koje govore da je i njega i njegovu stranku odavno trebalo strpati u ropotarnicu povijesti.

Zaljubljena dva leptiraaa – Milijan Brkić otkrio da ima dečka

vasobrkic
Screenshot

Nakon što je prošlog tjedna američki predsjednik oduševio javnost priznanjem da ima bromansu s Kim Jong-Unom, i Hrvatska je dobila zavidni man crush na desnici. Jedan je protagonist potpredsjednik Sabora i drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić, ovih dana u središtu afere zbog ometanja istrage o elitnoj prostituciji iz 2011. godine, ali i Afere SMS. Naime, Brkić, koji je 2011. bio zamjenik ravnatelja policije, Sari Sikirić i Nebojši Perunoviću Panchu dojavio je da se protiv njih poduzimaju izvidi i da prikriju svoje djelovanje. Prikrio je i on svoje jer su spisi koji ga povezuju sa spomenutom aferom misteriozno nestali u selidbi Općinskog državnog odvjetništva. Nedavnije je, pak, njegov kum i još jedan potencijalni ljubavni interes Blaž Curić, s kojim ga veže neraskidiva veza iz rata, osumnjičen da je informatičaru Franji Vargi, koji je optužen da je za Brkića, Karamarka, ali, najvažnije, Zdravka Mamića izrađivao lažne SMS-ove, dojavio da ga se istražuje. No, Brkićeva je prava ljubav ipak misteriozni N. S. s kojim se u zadnjih pola godine čuo 60 puta. Na pitanje novinara o identitetu tajanstvenog muškarca rekao je da mu je N. S. dečko. Uistinu, prema pretpostavkama N. S. je Nikola Sulić, još jedan Brkićev suborac, ujedno i osoba koja je madam Sari savjetovala da se pritaji. Kao i domoljub Thompson koji je državi dugovao više od milijun kuna poreza, i Milijan Brkić i njegovi bliski prijatelji čestiti su i dični ratni heroji koji djeluju isključivo za dobrobit Hrvatske, osobito njezin uslužni sektor i sportsku konkurentnost. HDZ-ovi nam ministri poručuju da vjerujemo u institucije koje će odraditi svoj posao mada bi, da ga uistinu žele odraditi, spriječile curenje podataka koji će zaustaviti istrage protiv utjecajnih političara ili nestanke dokaza. Ali, najvažnije od svega, institucije se uvijek sjete raditi svoj posao kad je pojedince potrebno maknuti s funkcija – sedam je godina Milijan Brkić bio savršeno nevin čovjek, a sad, kad je desna frakcija HDZ-a, kojoj sam Brkić nesumnjivo pripada, ojačala i prijeti erupcijom u Vukovaru, on je svodnik, lopov i falsifikator. A trenutačno bi mu sigurno bilo mnogo milije da je doista samo peder.

Tito nam se vratio u graaad

tito-banksy
Foto: Facebook/Instagram

Prošlog je tjedna umjetnički svijet uzburkao interesantan događaj. Naime, slika "Djevojčica s balonom" anonimnog bristolskog umjetnika Banksyja na dražbi u Sotheby'su prodala se za nevjerojatnih 1,2 milijuna dolara. Sekunde nakon pljeska začuo se metalni zvuk i polovica je slike iz okvira ispala isjeckana na trake. Banksy je, naime, na Instagramu objavio video u kojem u okvir ugrađuje rezač papira koji je rasjekao njegovu sliku. Naravno, jasno je da je osoblju moralo biti poznato što će se dogoditi, a spekulira se da je vlasnik slike, za čiju su se investiciju svi zabrinuli, zapravo Banksyjev prijatelj, kolega umjetnik Damien Hirst koji je sliku dobio direktno od Banksyja. Mnogi su se ljubitelji revolucionarne umjetnosti i zakleti protivnici kapitalizma uvrijedili na napise o tome kako je Banksyjev čin subverzivan, podsjećajući na to da će slici unatoč polovičnoj destrukciji vjerojatno samo porasti vrijednost. No, ipak propuštaju ironijski kontekst Banksyjeva čina, njegovo prokazivanje arbitrarnosti pripisivanja monetarne vrijednosti umjetnosti prema kojoj i šačica papirnatih tagliatella može vrijediti goleme svote.
No, veći je spektakl od britanskog Banksyja naš domaći Banksy. Naime, u neidentificiranoj (da je branitelji ne bi spalili?) osnovnoj školi, iz okvira je skliznula slika hrvatskog grba, a iza nje se ukazalo lice Josipa Broza Tita. Simpatična je to dogodovština koja podsjeća na to tko je uistinu odgovoran za postanak Hrvatske kakvu poznajemo danas i za čije se granice toliko sporimo sa susjedima, tko je, za razliku od vođa voljene nezavisne Hrvatske 40-ih koji su rasprodali hrvatske regije Talijanima, ponovno okupio Istru, Kvarner i dijelove Dalmacije i spasio zemlju vječne sramote pristajanja uz fašizam. A podsjeća i da su danas, kad se jasno počinju vidjeti razmjeri privatizacijske pljačke, ono najvrjednije što još imamo upravo relikti nekih socijalističkih politika.

Kolindina livada umjesto dvorane

A nagradu za empatiju dobiva naša dika, naša zvijezda sa svjetskih naslovnica, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Nešto prije strahovite eksplozije rafinerije u Bosanskom Brodu početkom tjedna, ona je preselila ured u Slavonski Brod (ali je prespavala u Zagrebu!), pa je tu priliku iskoristila i za obilazak nekih okolnih mjesta. U Sikirevcima su je, tako, dočekali klinci iz tamošnje osnovne škole, a tijekom susreta upitani su što im nedostaje. Puni nade, uglas su odgovorili, "Dvorana!". Na to im je predsjednica odgovorila da okolo imaju – livadu.
Je li posrijedi potpuni izostanak suosjećanja ili loš smisao za humor ne znamo, no zemlja čiji se takozvani lideri vole hvaliti nabavkama borbenih aviona ili, najnovije, helikoptera Black Hawk dok bolnice trunu, a na školama se urušavaju krovovi, zemlja u kojoj se – ukratko – čini sve da bi nazadak bio što brži i efikasniji zbog čega se iz nje bježi glavom bez obzira, ima točno onakvu predsjednicu kakvu zaslužuje.
Onu koja u 21. stoljeću djeci odgovara da im je dobra i livada.
Ova crtica iz Sikirevaca koju je nečija nevješta ruka zabilježila kamerom s mobitela samo nas je podsjetila kako vladajući svaki dan i u svakoj prilici na razne načine poručuju da je nama svima dobra i livada. Ako tako nastave, a čini se da hoće jer mogu, imena većine tih klinaca uskoro će biti ispisana na nekom od kolodvora s kojih voze specijalne linije za Irsku, Njemačku ili bilo koju drugu državu koja ih neće tretirati kao potpune idiote.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.