Kampanju Rainbow Laces pokrenula je LGBT organizacija Stonewall davne 2013. kako bi iskorijenila homofobiju u nogometu. Podržali su je mnogi veliki klubovi poput Manchester Uniteda, Chelsea i Arsenala, ali ne i dio njihovih navijača koji im je zatrpao društvene mreže homofobnim komentarima.

Nogometni klubovi u znak podrške kampanji na društvenim su mrežama objavili svoja loga u duginim bojama, tijekom mečeva nosili su vrpce duginih boja i objavljivali poruke koje promiču vidljivost i inkluziju LGBT osoba. To se nije svidjelo dijelu njihovih obožavatelja koji su reagirali bijesnim komentarima, piše Guardian.

Na Facebook stranici Manchester Uniteda tako se moglo pronaći sljedeće objave: "Reci ne LGBT-u", "Bog je stvorio Adama i Evu, ne Adama i Lukakua", "Gaychester United" i "Nogomet je zdravi sport. LGBT životni stil učinit će situaciju nezdravom". Sve su zaradile više od 10.000 lajkova.

Kontriranje homofobnim komentatorima

Aktivist Peter Tatchell poručio je da su reakcije šokantne i da bi uistinu trebale osvijestiti Engleski nogometni savez i klubove. Očito je, objašnjava on, kako dosadašnje kampanje nisu bile dovoljne da suzbiju homofobiju u nogometu. Međutim, Tatchel vjeruje kako su ovo ipak stajališta tvrdokorne manjine koja ne odražavaju mišljenje većine fanova. S njim se slaže Kristy Clarke, direktorica za sport u Stonewallu, koja je istaknula koliko je ohrabrujuće bilo vidjeti podršku ostatka fanova kampanji.

Mnogi su, poručuje, prozvali agresivne fanove zbog maltretiranja i naglasili kako njihovu ponašanju nema mjesta u sportu. Cilj ovogodišnje kampanje, kaže, i jest dati ljudima samopouzdanje da budu aktivni saveznici i vidno pokažu podršku LGBT osobama i na terenu i izvan njega.

Glasnogovornik Arsenala dodao je da je klub veoma ponosan što podržava kampanju Rainbow Laces i da i inače ulaže napore u promicanje jednakosti na svim razinama u nogometu. Naglasio je da su aktivni na Facebooku kako bi kontrirali homofobnim komentatorima – na toj društvenoj mreži objavljuju sve obavijesti vezane za inicijativu Arsenal for Everyone, kao i načine da se prijavi homofobni govor na utakmicama.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.