Brazilska LGBT zajednica masovno pokušava iskoristiti teško stečena prava, poput istospolnog braka i promjene imena i spola, prije nego što "ponosni homofob" Jair Bolsonaro 1. siječnja 2019. stupi na dužnost.

Udruženje javnih bilježnika objavilo je da je ove godine broj istospolnih brakova na državnoj razini porastao za 25%, dok je taj postotak u najvećem gradu São Paolu 42%. Ipak, Bolsonarov potpredsjednik Hamilton Mourão poručio je da unatoč vlastitom uvjerenju kako je brak zajednica muškarca i žene, nova administracija ne namjerava mijenjati status istospolnih brakova.

No, Maria Berenice Dias, direktorica odvjetničke komore za seksualnu raznolikost, preporučila je parovima koji žele ozakoniti svoju vezu da to "preventivno" učine do kraja godine. U tu je svrhu pokrenut i online pokret volontera koji pomažu istospolnim parovima lošijeg imovinskog stanja ostvariti svoje pravo prije isteka tekuće godine, piše Guardian.

Solidarna LGBT zajednica

Mnogi parovi koji su dobili pomoć uzvraćaju je pomaganjem na drugim vjenčanjima, poput fotografkinja Fernande Pinacio i Vanesse Cafasso koje su se također nedavno vjenčale i sad besplatno fotografiraju druga vjenčanja. "Ovo je tako težak trenutak za LGBT osobe u Brazilu, no međusobno se podržavamo – i prebrodit ćemo ga", poručuje Cafasso. Neki parovi i udruge čak planiraju kolektivna vjenčanja – jedno je sklonište za LGBT osobe u São Paolu prikupilo dovoljno novca da plati naknade i priredi zabavu za vjenčanje stotinu istospolnih parova.

Mnoge se LGBT osobe boje da će najveći neposredni utjecaj Bolsonarova dolaska na vlast biti porast homofobne retorike i uličnog nasilja. Iako je Bolsonaro obećao da će vladati za sve, aktivisti upozoravaju da se učestalost fizičkih i verbalnih napada na LGBT osobe već povećala

Isto je sklonište prikupilo i sredstva za naplatu naknade javnim bilježnicima za promjenu imena i spola 150 trans osoba. Pedro Pires, trans muškarac, objasnio je da je odgađao promjenu imena zbog troška, no da je shvatio kako ne smije gubiti vrijeme: "Ova su prava krhka. Jednom kad stupi na dužnost, bojimo se da bismo ih u svakom trenutku mogli izgubiti."

Strah je opravdan jer Bolsonaro ne skriva svoju homofobiju. U jednom je intervjuu poručio da bi radije imao mrtvog sina, nego gej sina, a lani je morao platiti odštetu zbog intervjua u kojem je izjavio da nikad ne bi mogao imati gej dijete jer su njegova djeca "dobro odgojena" i on ne "promiče loše navike". Prije samih izbora, Bolsonaro je s Crkvom potpisao zavjet kojim se obvezuje da će braniti i promicati "pravo značenje braka kao zajednice muškarca i žene".

Bilo bi teško zabraniti istospolne brakove ali...

Ipak, profesor prava Renan Quinalha tvrdi da bi bilo teško uvesti potpunu zabranu istospolnih brakova. Vrhovni sud jednoglasno je priznao istospolne brakove 2011. i pokušaje da se promijeni ta odluka zaustavio bi Inter-američki sud za ljudska prava.

Quinalha tvrdi da Bolsonaro i njegovi saveznici ne bi imali ni dovoljno ruku u Kongresu da uvedu zakon koji zabranjuje gej brakove, no ipak se ograđuje i ističe da mnogi drugi pozitivni pomaci mogu biti ugroženi poput priznatog AIDS programa i antidiskriminacijskih kampanja. Nije nerealno očekivati to s obzirom na raniju Bolsonarovu izjavu o tome kako bi se država trebala usredotočiti na pacijente koji boluju od "nesretnih bolesti – ne bijednike koji se drogiraju ili dobiju AIDS zbog promiskuiteta."

Udruženje javnih bilježnika objavilo je da je ove godine broj istospolnih brakova na državnoj razini porastao za 25%, dok je taj postotak u najvećem gradu São Paolu 42%

Ipak, mnoge se LGBT osobe boje da će najveći neposredni utjecaj Bolsonarova dolaska na vlast biti porast homofobne retorike i uličnog nasilja. Iako je Bolsonaro obećao da će vladati za sve, aktivisti upozoravaju da se učestalost fizičkih i verbalnih napada na LGBT osobe već povećala.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam