Predvođena vladajućom strankom Pravo i pravda te debelo potpomognuta crkvenim redovima, poljska desnica nakon migranata pronašla je novu omiljenu metu koju krivi za propast civilizacije – LGBT zajednicu. Laži i uvrede koje im prišiva gotovo su nevjerojatne.

Snažan napad na LGBT osobe u Poljskoj uslijedio je nakon što je varšavski gradonačelnik Rafał Trzaskowski odlučio donijeti deklaraciju o toleranciji. Otpor fundamentalista slijedi obrazac drugih srednjo- i istočnoeuropskih država u kojima se desnica služi etiketiranjem manjina kako bi mobilizirala svoje pristaše u borbi protiv "europskih vrijednosti" – u Rumunjskoj se, primjerice, neuspješno pokušalo Ustavom zabraniti istospolne brakove, a u Mađarskoj se LGBT osobe prikazuju kao glavna prijetnja tradicionalnoj obitelji.

Na sličan način i Jaroslaw Kaczynski, vođa stranke Pravo i pravda i najmoćniji političar u Poljskoj, predstavlja borbu protiv homoseksualnosti kao rat u kojem Poljska mora pobijediti, piše The New York Times.

"Homoseksualci pokušavaju oteti vrijednosti većini"

"Sve se, kao što danas znamo, svodi na seksualizaciju djece od najranijeg djetinjstva. Moramo se boriti protiv toga. Moramo braniti poljsku obitelj. Moramo je žestoko braniti jer je to prijetnja civilizaciji, ne samo Poljskoj nego i Europi, cijeloj civilizaciji utemeljenoj na kršćanstvu“, tvrdi Kaczynski. Elzbieta Kruk, kandidatkinja spomenute stranke za europarlamentarku, izjavila je da misli, točnije, nada se da će Europa biti zona bez LGBT osoba.

Jasno da je u takvom kontekstu diskriminacija procvala – prošlog je mjeseca, primjerice, na nogometnoj utakmici razvijen homofobni transparent, no nikakve mjere nisu poduzete. Klub Legia Varšava tvrdi da se ne želi uplitati u političke i ideološke probleme i da transparent ne odražava njihovo stajalište.

Temelje svoju politiku na strahu

Širenju mržnje pridružila se i poljska Crkva koju, prikladno, potresaju optužbe za pedofiliju. Poznati poljski svećenik Marek Dziewiecki na poljskom je radiju izjavio da " LGBT+" obuhvaća pedofile, zoofile i nekrofile i da je njihov cilj pretvoriti ljude u infantilne erotofile. Svećenik Henryk Grzadko na misi u Czestochowi, najvećem svetištu Poljske, u kojem se okupilo 1500 desnih radikala, upozorio je okupljene na civilizacijsku invaziju u kojoj homoseksualci pokušavaju oteti vrijednosti većini.

Podmuklo prikazivanje homoseksualaca kao prijetnje djeci

Varšavski gradonačelnik koji je i zaslužan za deklaraciju očekivao je cinične reakcije, no bojao se, kaže, propagande državnih tijela. Radi se o istim strategijama zbog kojih je gradonačelnik Gdanjska Pawel Adamowitz u siječnju nasmrt izboden za vrijeme govora na humanitarnom događaju.

"Temelje svoju politiku na strahu. Počeli su prije nekoliko godina s migrantima kad su prikazali apokaliptičnu viziju da će nas sve opustošiti stotine tisuća migranata koji će silovati naše žene i donijeti bolesti u Poljsku. Sad rade potpuno istu stvar", tvrdi gradonačelnik koji ipak ne vjeruje da će njihovi pokušaji uspjeti. Otkad je val migranata ponešto usporio, samo migrantsko pitanje ispalo je iz fokusa, a Trzaskowski smatra da većina glasača neće povjerovati da homoseksualci ugrožavaju poljsku kulturu i vrijednosti.

Jaroslaw Kaczynski, vođa stranke Pravo i pravda i najmoćniji političar u Poljskoj, predstavlja borbu protiv homoseksualnosti kao rat u kojem Poljska mora pobijediti

I doista, nedavna Ipsosova anketa pokazala je da 56% Poljaka nije protiv životnog partnerstva – prije dvije godine brojka je bila 52%. No, samo 18% Poljaka podržava posvajanje djece u gej obitelji. Oktawiusz Chrzanowski, jedna od najangažiranijih osoba pri skiciranju deklaracije, i njegov partner Hubert Subecki tvrde da je jedan od najpodmuklijih trenutaka kampanje desničara pokušaj prikazivanja homoseksualaca kao prijetnje djeci.

Varšavska deklaracija, stoga, predviđa seksualni odgoj prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i otvaranje sklonište za LGBT osobe koje je obitelj napustila. Chrzanowski se nada i da će u budućnosti sve škole imati savjetnika kojem će se djeca obraćati bez straha od osude.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.