Ovog se svibnja, kao što je i najavljeno, planira nekoliko takozvanih Hodova za život čiji je cilj zabrana pobačaja. Točnije, u Zagrebu će se održati 25. svibnja, a istog dana u Splitu i Zadru. Vikend prije, 18. svibnja, hodat će se Osijekom i Rijekom. A Rijeka će se, kao i prošle godine, tome organizirano suprotstaviti Hodom za slobodu.

Podsjetimo, inicijativa Građanke i građani Rijeke je prošle godine u manje od dva tjedna uspjela zainteresirati i potaknuti dovoljno svojih sugrađana da im se pridruže i na koncu budu brojniji od hodača "za život", a čini se da će tako biti i ovaj put.

Ovogodišnji Hod za slobodu zakazan je za subotu, 18. svibnja od 10:00 do 12:00 na Korzu, a organizatori/ce u pozivu upozoravaju kako je od prošlogodišnjeg Hoda za slobodu, kad su se u velikom broju okupili kako bi pokazali jedinstvo u obrani prava i sloboda, Hrvatska je odlučila otići u suprotnom smjeru.

Rastući religijsko-politički pokret koji želi društvo isključivo po svojim standardima

"Protekla godina proletjela je u nizu političkih afera, ideoloških prepucavanja, povijesnog revizionizma, religijske indoktrinacije i katastrofalnih ekonomskih politika. Čini se kao da je ova država odustala od nas 'malih' i javni i politički prostor prepustila onima koji lažu, kradu, manipuliraju, otimaju, zabranjuju i diskriminiraju", navode u pozivu.

Ističu kako se u moru problema koji nas muče, hrvatsko društvo suočava i s rastućim religijsko-političkim pokretom koji kroz katoličku doktrinu i ekstremističke stavove ureduje ovo društvo isključivo po svojim standardima, otpisujući i napadajući sve što je sekularno, znanstveno i moralno neovisno od religijskog svjetonazora.

Taj pokret. navode, ne ostavlja prostora za suživot već je isključiv i beskompromisan i ovo društvo dijeli na "svoje" protiv “njihovih", istovremeno ignorirajući sve stvarne potrebe ovog naroda. Deklarativno se bori za život nerođene djece, a da ona živuća gladuju, umiru od bolesti jer su lijekovi i liječenje preskupi, njihova starija braća i sestre odlaze iz ove zemlje, a njihovi roditelji dobivaju otkaze ili su izrabljivani.


Ovako je u Rijeci bilo prošle godine

Rijeko, ostani grad koji misli, koji djeluje i koji se odbija pokoriti!

"Od realnijih problema pitanja naših radnih mjesta i urušavanja gospodarstva, mi se moramo baviti zaštitom naših temeljnih prava i sloboda, štititi svoje pravo na ljubav, na obitelj, na zajedništvo. Moramo se boriti za svoje pravo na život u slobodi od nasilja i prisile, za život u slobodi od diskriminacije, za jednakost i ravnopravnost", stoji još u pozivu koji završava sljedećim apelom:

"Ako nam uzmu naša prava, uzimaju nam i naša radna mjesta, uzimaju nam i naše domove i mi više nismo slobodni ljudi! I zato je ovaj Hod za slobodu naš vapaj, ali i proglas–- mi svoje slobode ne damo!

Ove godine moramo još glasnije reći NE svima koji/e slobodu žele prilagoditi svojim interesima! Moramo još borbenije reći NE svima koji/e žele ograničiti ljudska prava! Rijeko, ostani grad koji misli, koji djeluje i koji se odbija pokoriti upitnim i samoprozvanim autoritetima!"

Hoće li Rijeka i ove godine biti jedina koja će pružiti organizirani otpor, tek ćemo vidjeti.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.