Ovog se svibnja, kao što je i najavljeno, planira nekoliko takozvanih Hodova za život čiji je cilj zabrana pobačaja. Točnije, u Zagrebu će se održati 25. svibnja, a istog dana u Splitu i Zadru. Vikend prije, 18. svibnja, hodat će se Osijekom i Rijekom. A Rijeka će se, kao i prošle godine, tome organizirano suprotstaviti Hodom za slobodu.

Podsjetimo, inicijativa Građanke i građani Rijeke je prošle godine u manje od dva tjedna uspjela zainteresirati i potaknuti dovoljno svojih sugrađana da im se pridruže i na koncu budu brojniji od hodača "za život", a čini se da će tako biti i ovaj put.

Ovogodišnji Hod za slobodu zakazan je za subotu, 18. svibnja od 10:00 do 12:00 na Korzu, a organizatori/ce u pozivu upozoravaju kako je od prošlogodišnjeg Hoda za slobodu, kad su se u velikom broju okupili kako bi pokazali jedinstvo u obrani prava i sloboda, Hrvatska je odlučila otići u suprotnom smjeru.

Rastući religijsko-politički pokret koji želi društvo isključivo po svojim standardima

"Protekla godina proletjela je u nizu političkih afera, ideoloških prepucavanja, povijesnog revizionizma, religijske indoktrinacije i katastrofalnih ekonomskih politika. Čini se kao da je ova država odustala od nas 'malih' i javni i politički prostor prepustila onima koji lažu, kradu, manipuliraju, otimaju, zabranjuju i diskriminiraju", navode u pozivu.

Ističu kako se u moru problema koji nas muče, hrvatsko društvo suočava i s rastućim religijsko-političkim pokretom koji kroz katoličku doktrinu i ekstremističke stavove ureduje ovo društvo isključivo po svojim standardima, otpisujući i napadajući sve što je sekularno, znanstveno i moralno neovisno od religijskog svjetonazora.

Taj pokret. navode, ne ostavlja prostora za suživot već je isključiv i beskompromisan i ovo društvo dijeli na "svoje" protiv “njihovih", istovremeno ignorirajući sve stvarne potrebe ovog naroda. Deklarativno se bori za život nerođene djece, a da ona živuća gladuju, umiru od bolesti jer su lijekovi i liječenje preskupi, njihova starija braća i sestre odlaze iz ove zemlje, a njihovi roditelji dobivaju otkaze ili su izrabljivani.


Ovako je u Rijeci bilo prošle godine

Rijeko, ostani grad koji misli, koji djeluje i koji se odbija pokoriti!

"Od realnijih problema pitanja naših radnih mjesta i urušavanja gospodarstva, mi se moramo baviti zaštitom naših temeljnih prava i sloboda, štititi svoje pravo na ljubav, na obitelj, na zajedništvo. Moramo se boriti za svoje pravo na život u slobodi od nasilja i prisile, za život u slobodi od diskriminacije, za jednakost i ravnopravnost", stoji još u pozivu koji završava sljedećim apelom:

"Ako nam uzmu naša prava, uzimaju nam i naša radna mjesta, uzimaju nam i naše domove i mi više nismo slobodni ljudi! I zato je ovaj Hod za slobodu naš vapaj, ali i proglas–- mi svoje slobode ne damo!

Ove godine moramo još glasnije reći NE svima koji/e slobodu žele prilagoditi svojim interesima! Moramo još borbenije reći NE svima koji/e žele ograničiti ljudska prava! Rijeko, ostani grad koji misli, koji djeluje i koji se odbija pokoriti upitnim i samoprozvanim autoritetima!"

Hoće li Rijeka i ove godine biti jedina koja će pružiti organizirani otpor, tek ćemo vidjeti.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam