Zbog plakata na kojem su aureole Gospe od Čenstohove i malog Isusa obojane duginim bojama u poljskom gradu Plock uhićena je 51-godišnja žena.

Uhićena se sumnjiči da je vrijeđala vjerske osjećaje tako što je sporne postere polijepila po gradu Plocku, u središnjoj Poljskoj. Poljski ministar unutarnjih poslova Joachim Brudziński u ponedjeljak je putem Twittera objavio da je osoba uhićena jer je "oskrnavila Djevicu Mariju od Čenstohove", javlja The Guardian.

Policija je pretražila i dom uhićene žene i u njemu pronašla na desetke slika Gospe s aureolom u duginim bojama.

Čuvena "Crna Gospa od Čenstohove" je bizantska ikona koja se čuva u samostanu Jasna Gora, najvažnijem poljskom katoličkom svetištu koje je UN zaštitio kao svjetsku baštinu.

Vrijeđanje vjerskih osjećaja u Poljskoj je kazneno djelo, a bude li osuđena, uhićenoj prijeti kazna zatvora do dvije godine.

Bivši poljski premijer Jarosław Kaczyński ovaj je slučaj iskoristio kako bi ustvrdio da su obitelj i djeca u Poljskoj na izravnom udaru zbog "seksualiziranja djece, LGBT pokreta i rodne ideologije" i, očekivano, pribjegao prikladnom zastrašivanju: "To je uvezeno, ali danas prijeti našem identitetu, našem narodu, njegovoj opstojnosti, a time i državi."

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.