"Moj mozak odbija povratak u srednji vijek", "Moja jajašca, moj omlet", "Priziv savjesti = Uskraćivanje skrbi", "Ne diraj me s krunicom u rukama, sloboda je stvorena u mukama""neki su od transparenata istaknutih u subotnjem Hodu za slobodu u Rijeci koji je, kao i prošle godine, organiziran istodobno s Hodom za život.

Organizatori/ce Hoda za slobodu u kojem je sudjelovalo oko 1500 ljudi u priopćenju za medije ističu kako je Rijeka još jednom poručila da je za život protiv svake prisile, nasilja i diskriminacije te da je za zaštitu onih koje su još uvijek slabije – za slobodu žena da same odlučuju o svom tijelu i budu jednakopravne članice društva.

necemoprisilno_HZS19.jpg

"Od prošle godine, kad smo se prvi put okupili i pokazali zajedništvo u obrani sloboda, situacija nije ništa bolja. Naprotiv, naše je društvo u još brojnijim društvenim i političkim problemima – nesigurnost radnih mjesta, ispodprosječna primanja, propadanje industrije, visoka tolerancija na korupciju, stranačka podobnost kao kriterij društvenog uspjeha, opadanje kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga, obrazovanje na sramotno niskim razinama, novinari u strahu a Crkva kao važan politički akter. U tom kontekstu, neobično nam je da već izboreno pravo na siguran prekid trudnoće predstavlja veću prijetnju i problem po ovo društvo od svega navedenog", navode iz inicijative Građanke i građani Rijeke, organizatori Hoda za slobodu te sugrađankama i sugrađanima još jednom zahvaljuju što su tu poruku prepoznali i podržali.

Povorka Hoda za slobodu počela je u isto vrijeme kad i povorka Hoda za život, samo nekoliko desetaka metara dalje.

gazitezene_HZS19.jpg

U povorci, s transparentom "Za izbor, za različitost, za ljubav" građani su, skandirajući "Ne damo prava, ne damo slobode", mirno prošli zapadnim dijelom Korza do Jadranskog trga, gdje je priređen program s prigodnim govorima.

Jedna od organizatorica Hoda za slobodu Iva Davorija s pozornice na Jadranskom trgu je istaknula nužnost da se "ustane za prava i slobode danas, a ne u nekoj neodređenoj budućnosti". Od prošle godine, kad je prvi put organizirana ova manifestacija, nisu se dogodili nikakvi pozitivni pomaci, nego je stanje još gore, ustvrdila je. "Samoproglašeni moralni autoriteti nastoje ugroziti temeljna prava, oni govore o slobodi, ali slobodi njima podobnih, a to tako u 21. stoljeću ne može", poručila je, rekavši da se moraju obraniti prava na autonomiju ženskog tijela i integriteta žene.

Sudionici Hoda za život uputili su se prema Ulici Ante Starčevića, ali je pred njih stalo jedanaest djevojaka i dva mladića s transparentom na kojem je pisalo "Kada su došli po žene šutjeli ste. Tko je sljedeći?". Zapriječile su prolaz ulicom te su pred njih stali pripadnici interventne policije kako ne bi došlo do izravnog kontakta sa sudionicima hoda, a potom su one sjele na tlo.

Veći dio hodača je prošao kroz uski prolaz između djevojaka i zida, a članica organizacijskog odbora Hoda za život Blaženka Kulić zahtijevala je da policija oslobodi prolaz jer je riječ o prijavljenoj i dopuštenoj trasi manifestacije. Nakon što su djevojke odbile otići, interventni policajci su ih jednu po jednu odnijeli u policijsko vozilo.

Osim u Rijeci, Hod za život se u subotu održao u Osijeku. Podsjetimo, za sljedeću subotu, 25. svibnja, zakazana su još tri Hoda za život – u Zadru, Zagrebu i Splitu, a hoće li biti protuskupova, tek ćemo vidjeti.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.