Nešto manje od 24 sata dijeli nas od "zadnjeg prvog Pridea" na Balkanu, onog u Sarajevu. Baš kao i uoči većine drugih Povorka ponosa u regiji, i tamo je javnost oštro podijeljena, atmosfera ponešto napeta, ali unatoč tome prva Bh. Povorka ponosa će se održati. Organizatori/ce su izdali proglas koji prenosimo u cijelosti:

Prošlo je pet mjeseci i sedam dana otkako smo u javnost iznijeli informaciju da ćemo 8. rujna organizirati prvu Bosanskohercegovačku povorku ponosa. Sutra neće biti prvi put da mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe i naše obitelji izlazimo na ulicu i da se borimo za naša ljudska prava. Ali ćemo sutra prvi put ujedinjeni u našoj borbi, izaći i poručiti da nam je dosta svakodnevnog ponižavanja i tjeranja u četiri zida. Sutra ćemo svi i sve zajedno s ulice poslati poruku da postojimo i da više nikad nećemo dopustiti da nas itko u ovoj državi tuče, zatvara, izbacuje iz kuće i ne dozvoljava nam da dostojanstveno živimo.

LGBTIQ osobe u BiH prisiljene su svoje živote živjeti nevidljivo, izolirano i neprihvaćeno, trpeći diskriminaciju i nasilje u javnim, a često i u privatnim prostorima – od obitelji do ulice, radnog mjesta, škole, fakulteta, javnih institucija, kafića gdje se moraju skrivati, suzdržavati i prešućivati osjećaje, identitete i stavove.

Realnost je da živimo u strahu od nasilja i odbacivanja. Nigdje u BiH trenutačno ne postoje siguran javni prostor za LGBTIQ osobe.

Mi jesmo LGBTIQ osobe, ali smo i radnice/ci, i Romi/kinje, i nezaposlene osobe, i osobe sa invaliditetom, i sestre i braća, i kćeri i sinovi, i majke i očevi, i građanke i građani BiH. Teška ekonomska i socijalna situacija u državi, nezaposlenost, sumnjiva privatizacija, iseljavanje iz države, zagađeni zrak i voda, selektivna vladavina prava i svi ostali problemi utječu i na naše živote.

Svođenjem naših života samo na seksualnu orijentaciju/rodni identitet/spolne karakteristike opravdava se dehumanizacija i nasilje. Zbog toga je neophodno da izađemo na ulicu da iskoristimo naše Ustavom zajamčeno pravo na javno okupljanje i kažemo da je dosta. Da kažemo da smo tu i da smo oduvijek bili/e ovdje.

Homo/transfobija, predrasude i nasilje ne pogađaju samo LGBTIQ osobe, već i naše obitelji i prijatelje/ice. Mržnja čini cijelo društvo zarobljenim. Sutra imamo priliku poručiti da Bosna i Hercegovina može bolje, inkluzivnije i ujedinjenije. Da je u BiH bilo i previše mržnje i da je vrijeme da ljubav pobijedi.

Sutra ćemo izaći na ulicu za sve nas, ali i za sve one LGBTIQ osobe koje još uvijek zbog straha od nasilja i odbacivanja ne mogu biti s nama.

Budite i vi podrška.

Budite promjena.

Izađimo na ulicu za sve nas.

Solidarno za slobodu – slobodu okupljanja, slobodu identiteta i slobodu ljubavi!

Vidimo se sutra, jer #imaizać!

* Sve o prvoj BiH Povorci ponosa možete pronaći na službenoj stranici povorkaponosa.ba.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.