Završio je "prvi zadnji Pride" u regiji – sarajevski Pride uspješno se, i što je najvažnije sigurno, održao unatoč snažnim pritiscima konzervativnih frakcija, napose islamske zajednice. Okupilo se oko tri tisuće ljudi i razišlo bez zabave nakon okupljanja, jer atmosfera koja okružuje tamošnju LGBT zajednicu i nije najplodnija za partijanje.

Kako je napisano u priopćenju organizatora, LGBTIQ zajednica prisiljena je živjeti nevidljivo, izolirano i neprihvaćeno, u stalnom strahu od diskriminacije i nasilja u javnim, ali i privatnim prostorima.

Potrebu za prvom sarajevskom povorkom odlično potkrepljuju reakcije uoči Pridea. Prošlog petka Islamska zajednica pozvala je vjernike da ne sudjeluju u Povorci ponosa i homoseksualnost opisala kao grijeh, razvrat i nešto što mora biti zabranjeno, no ipak su vjernicima poručili da ne pribjegnu nasilju.

Još je dalje otišlo udruženje Mladi muslimani nazvavši povorku "paradom srama i zlom", pozvavši bošnjačke javne dužnosnike da je bojkotiraju i optuživši međunarodnu zajednicu da je njezina podrška Prideu neprijateljska i destruktivna.

Da sve ne bi ostalo na riječima, dan prije prvog sarajevskog Pridea održan je skup "Dan tradicionalne porodice" s namjerom da pošalje dostojanstvenu poruku o važnosti obitelji kao zajednice a koga drugog nego muškarca i žene. Stotinjku polaznih hodača pridružilo se još nekoliko stotina, a povorka je nosila homofobne, i mizogine, transparente poput "Zna se šta je ključ, a šta brava", "Podrška biološkom opstanku", i krajnje nejasnog "Dosta je! U ovom gradu je već ubijeno 1600 djece".

Povorka u organizaciji UG Svjetlo i NVO partnera protekla je mirno, a zanimljiva je činjenica da ju je jedna građanka slučajno zamijenila s Prideom pa je članovima tradicionalnih obitelji doviknula "Pederi!", kao i da su se dijelili baloni u bojama trans zastave.

Stotinjak homofoba okupilo se i danas prije početka Pridea, s nadahnutim transparentima poput "Licemjerni gadovi Bolesnih Težnji", "Ne budi derpe, drži do sebe" i "Budi gej, ali ne nameći meni da je ok". Ipak, protupovorka brzo se razišla, a smijenilo ju je oko 3000 sudionika prve bosanskohercegovačke Parade ponosa koju je, usporedbe radi, osiguravalo 1200 policajaca.

Unatoč strepnjama, povorka je trasu između Vječne vatre i Trga BiH prošla mirno, pjevajući, zviždeći, mašući zastavama, a brojne Sarajlije mahale su im s prozora. U skladu s intersekcionalnim proglasom organizatora, najveći transparent onaj je s porukom "Solidarnost", a mnogi izražavaju podršku radnicima i migrantima.

Osim mnogih aktivista iz regije, na Prideu je sudjelovao i popularni pjevač sevdaha Božo Vrećo koji se za tu priliku čak ranije vratio s godišnjeg odmora. Pride je zaključen govorima organizatora Branka Ćulibrka i Lejle Huremović u kojima su istaknuli kako su željeli zauzeti javni prostor i natjerati institucije da ih štite od diskriminacije te poslati poruku o vrijednosti ljubavi i slobode, a ne nasilja. Skup se poslije toga razišao, a nikakav party nije organiziran jer, kažu organizatori, nije im do slavlja.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.